uitgelicht

Vrijwilligers op De Noenes in haaren maken vogelkastjes klaar voor nieuwe seizoen


Maar liefst acht bikkels trotseerden zaterdag 21 januari de kou en de sneeuw. Op initiatief van de Noenes Natuurwerkgroep gingen ze aan de slag met het schoonmaken van 25 vogelhuisjes op De Noenes.

Schoonmaakactie mezenkastjes op De Noenes in Haaren.


In 2019 maakten de buurtbewoners van De Noenes tijdens de Burendag al met elkaar een groot aantal mezenkastjes, om op een natuurlijke manier de eikenprocessierups te bestrijden. Deze mezenkastjes hebben ieder jaar ook even wat onderhoud nodig. De Noenes Natuurwerkgroep ging daar met een aantal bewoners enthousiast mee aan de slag. Na het demonteren van de mezenkastjes werden, gewapend met afwasborstels, plamuurmessen, sponsjes en heet water, alle kastjes grondig schoongemaakt en daarmee ontdaan van parasieten en luizen. Zo kunnen de mezen in het nieuwe seizoen weer nestjes gaan bouwen. Ook maakten de bewoners nog 11 nieuwe vleermuiskasten. Het harde werken werd meteen beloond, want van de 25 vogelhuisjes bleken er afgelopen jaar maar liefst 23 bewoond. Laat het voorjaar maar weer komen!