uitgelicht

Losschieten Boerenbruid in Oisterwijks Döllekesgat met groots orkest


Vrijdag de week voor carnaval gaat de familie met vrienden en eenieder die zin heeft mee op kroegentocht. Het is de vrijgezellenavond voor de boerenbruid.

Het Boerenbruidspaar: Stephan de Kip van de lange Sjaak van Fraans dn Duivemelker van Godelieve van Tieske Pothoven van de Dorsvlegels uit Dollekesgat… én … Liesje van Aloyisius de spierenknijper en Gabi van de goudensmede (Foto: Masja Vlaminckx)

Op het Kerkplein komen de families van het boerenbruidspaar en hun vrienden bij elkaar voor het carbidschieten, ofwel losschieten van de bruid. Daarna trekt de groep samen met muzikanten uit verschillende dweilorkesten van kroeg naar kroeg. Dat start dit jaar om 19.30 uur bij ’t Molentje.

Om dit gezelschap te begeleiden is er een oproep aan alle muzikanten, zich vooraf aan te melden, zodat er een groots orkest Döllekesgats orkest ontstaat. Klik hier en doe mee!

Kleding (Update)
Op maandag met carnaval volgt traditioneel de boerenbruiloft. In Döllekesgat werd de boerenbruiloft gevierd alsof het een echte boerenbruiloft is uit 1900/1930. Een boerenkostuum zag er voor de mannen destijds als volgt uit: een zwarte broek, boerenkiel, boerenpet, en eventueel rode zakdoek. Als schoeisel werden vaak klompen gedragen. De vrouwen droegen lange donkere rokken of jurken met eventueel een schort en klompen of zwarte schoenen. Op het hoofd droegen vrouwen vaak mutsjes. Op jonge leeftijd was dit een zwart mutsje. Zogenoemde ‘werkmutsen’ waren vaak wit. Het losschieten is een speciale gelegenheid. Dan wordt de zondagse kledij uit de kast gehaald. De man in zijn zondags pak met brede stropdas en zwarte schoenen. De vrouw een zondagse jurk met omslagdoek. Dit keer zonder schort en met een ander mutsje…

Vanaf dit jaar is het ‘kledingvoorschrift’ iets anders; de organisatie heeft het weloverwogen besluit genomen om de boerenbruiloft letterlijk in een nieuw jasje te steken. De hierboven beschreven boerenklederdracht wordt veranderd naar rood-witte kleding, de kleuren van ons Döllekesgat.