Care Inn

Zeldzaam rood oorzwammetje aangetroffen in Oisterwijkse bossen


Natuurliefhebber Ger van Ewijk heeft een zeldzame paddenstoel aangetroffen in de Oisterwijkse bossen; het betreft het rood oorzwammetje.

Het rood oorzwammetje (Foto: Ger van Ewijk).

Volgens vrijwillig boswachter Frans Kapteijns zou dit de zesde plek zijn in heel Nederland waar deze soort is gezien: ‘Volgens mij is het rood oorzwammetje nog niet zo lang in Nederland, in mijn aantekeningen heb ik het jaar 2014 staan. Waarschijnlijk is dat omdat we in Nederland de bossen steeds meer natuurlijke bossen laten zijn. Dit betekent dat er meer en meer dood hout mag blijven liggen en juist dat is heel belangrijk voor het rood oorzwammetje. De schimmel zit in dode takken van loofbomen en dus zie je de vruchtlichamen, het rood oorzwammetjes, op die takken verschijnen. Men noemt het een van de zeldzaamste en tegelijk mooiste zwammen op dood hout. Het hoedje is oranjerood en zijn bedekt met een soort haartjes en aan het hoedje een klein rood steeltje. Rood oorzwammetjes hebben plaatjes en het hoedje lijkt een beetje op een oor. Dat het zeldzaam is, kan je afleiden uit het feit dat het nog maar op vijf plekken gevonden is in ons land.’