ondernemers

Rijksoverheid geeft onjuiste informatie over statiegeld op blikjes


Op de landelijke website van Rijksoverheid staat onjuiste informatie over de invoer van statiegeld op blikjes.

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval en beter hergebruik van materialen…

De overheid heeft eerder bedacht om met ingang van de eerste dag van dit jaar te starten met het inzamelen van drankblikjes middels statiegeld. Eenzelfde actie werd eerder ingevoerd op plastic flessen en bestaat al langer voor glazen bier- en frisdrankflessen. De invoerdatum van deze inzameling start echter niet op 1 januari, maar pas vanaf 1 april van aankomend jaar.

Voor de inwoners van de gemeente Oisterwijk, betekent dit dat de statiegeldblikjes vanaf die datum niet meer bij het plastic afval terecht behoren te komen, maar via de supermarkt worden hergebruikt.

Let op
Opgemerkt moet worden dat (lege!) blikjes waar geen statiegeld op zit, zoals oude blikjes of blikjes van bijvoorbeeld conserven en andere van statiegeld uitgezonderde blikjes, volgens Gemeente Oisterwijk wel bij het plastic mogen. Deze zogeheten PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons en die blijft bestaan.

De statiegeldregeling is alleen van toepassing op metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. De blikjes waarvoor statiegeld is berekend, en statiegeld dus ook voor kan worden terugontvangen, worden herkenbaar aan het speciale logo. Dit logo is belangrijk, omdat er in de overgang zowel blikjes met als zonder statiegeld worden verkocht. Daarna is het handig, omdat niet op alle blikjes – net zoals bij flessen – statiegeld is berekend.

Lees meer over statiegeld op blikjes via www.statiegeldnederland.nl