uitgelicht

Kom naar de mooie Oisterwijkse Kerststal


De Oisterwijks Kerststal staat in al haar glorie op de Oisterwijkse kiosk in het centrum aan De Lind.

De Kerststal in de Oisterwijkse kiosk (Foto: Joris van der Pijll).

De beeldengroep van de Oisterwijkse Kerststal is uniek en kent een bijzondere geschiedenis. De uit dennenhout gesneden creaties zijn begin jaren zestig gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik, in opdracht van de plaatselijke toeristenvereniging (VVV). De beeldengroep was een geschenk aan de Oisterwijkse gemeenschap. Vanaf 1962 werden de beelden rond kerstmis tentoongesteld in het centrum. De beelden hadden veel te lijden van weersomstandigheden en ongedierte. Eind jaren negentig verkeerden de beelden in een zeer slechte staat. Er waren delen afgebroken en provisorisch hersteld. Hier en daar was wat kleur aan de beelden gegeven met verfrestanten uit de gemeentelijke werkplaats. De gravure van de kribbe en het kind was over de hele lengte gebarsten. Na een publicatie in de plaatselijke pers (1999) over de erbarmelijke conditie van de beelden deed de toenmalige wethouder Jos Schoenmakers een oproep aan vrijwilligers om een restauratie uit te voeren. Met veel vakmanschap en toewijding werden de beelden hersteld en geconserveerd. Sinds de restauratie staan de beelden op een prominente plaats op De Lind, in de kiosk die gedurende de kerstperiode als kerststal fungeert.

Meer hierover leest u op de website Oisterwijksekerststal.nl

De Kerststal is vrij te bezichtigen, op de kiosk in het centrum van Oisterwijk, aan De Lind tegenover de Joanneskerk.

Klik en lees hier meer over Kerst in onze dorpen!