ondernemers

Goud en brons voor schaatsclub Moergestel bij ZNK Marathon

Tijdens het Zuid-Nederlands Kampioenschap (ZNK) jeugdmarathon, op zaterdag 10 december in Breda, is Maartje van Dijck van Schaatsclub De Vennen uit Moergestel kampioen geworden in de categorie meisjes Pupillen-A. Haar broer Tom won bij de jongens Junioren-B de bronzen medaille. In Heerenveen verbeterde Karlijn Schellekens op zondagavond 11 december weer twee Clubrecords en reed Thomas van Berkel een supertijd op de 1500 meter.

Maartje van Dijck, Zuid-Nederlands Marathonkampioen

Bij het ZNK jeugdmarathon in Breda stonden schaatsers uit Noord-Brabant, Limburg en Zeeland aan de start. In het deelnemersveld van de meisjes Pupillen-A was Maartje van Dijck de kleinste maar ook de slimste. In de wedstrijd over negen ronden liet zij het zware werk over aan de andere meisjes en in de laatste bocht voor de finish verraste zij iedereen met een vlijmscherpe demarrage die niet kon worden beantwoord. Op het podium werd Maartje gehuldigd als de nieuwe Zuid-Nederlandse Kampioen Marathon. Na deze huldiging mocht Maartje nog een keer de hoogste trede van het podium beklimmen. Zij had in haar categorie namelijk ook het eindklassement gewonnen van de Zuid-Nederlandse jeugdmarathoncompetitie die op de ijsbanen van Breda, Tilburg en Eindhoven werd gehouden. Met de eindoverwinning in deze competitie is Maartje zeker van deelname aan het Nederlands Kampioenschap Marathon op 18 februari 2023 in Groningen. Ook bij de jongens Junioren-B was er succes voor de familie van Dijck. Maartjes broer Tom mocht na de wedstrijd over vijfentwintig ronden namelijk de bronzen medaille in ontvangst nemen. Tom was alert toen Geophrey Coenraad van IJsclub Tilburg en Julian Kant van de IJsvrienden uit Wijk en Aalburg de beslissende demarrage plaatsten, maar liet hen na een paar ronden gaan omdat hun tempo toch net wat te hoog bleek. Door het peloton wel voor te blijven eindigde Tom op een mooie derde plaats.

In Heerenveen stonden er op zondagavond 11 december weer recordwedstrijden op het programma. Karlijn Schellekens verbeterde hier op zowel de 500 als de 1500 meter haar eigen Clubrecord. Haar 42.42 op de 500 meter was 0.36 seconde sneller dan het Clubrecord dat zij op 13 februari van dit jaar had gereden en de 2:11.48 op de 1500 meter was een verbetering met 0.90 seconde van haar op 16 oktober gereden snelste tijd. Met deze tijden staat Karlijn bovendien op de elfde respectievelijk twaalfde plaats in het klassement van dit seizoen door Nederlandse meisjes Junioren-B gereden tijden. Het is dan ook logisch dat Karlijn reeds rechtstreeks is gekwalificeerd voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap Allround dat op 14 en 15 januari 2023 in Groningen zal worden gehouden. Ook Thomas van Berkel was succesvol tijdens de recordwedstrijd in Heerenveen. Nadat hij met 39.10 maar net boven zijn persoonlijk record (PR) op de 500 m was gebleven, verbeterde hij met zijn tijd van 1:55.82 zijn PR op de 1500 meter namelijk met 1.32 seconde.

Tot slot van weer een succesvol weekend kwamen Maartje en Tom van Dijck en Gerard Adolfse op zondagavond 11 december in actie tijdens een wedstrijd in Tilburg. Maartje verbeterde hier haar PR op de 100 meter (tijd 13.97) en reed 55.81 op de 500 meter. Tom en Gerard volbrachten de 3000 meter in respectievelijk 5:00.49 en 5:29.94.