Care Inn

Zwarte Piet of niet?


Na een eeuwenoude traditie, kwamen er enkele jaren terug gekleurde-, stroopwafel- en roetveegpieten.

Ze brengen dezelfde cadeautjes, zingen dezelfde liedjes (soms een paar woorden anders), en ook deze nieuwe generatie strooit in alle hoeken. Ze gaan zelfs nog steeds door dezelfde schoorsteen!

Sinterklaas en zijn pieten, toen de gezichten na het ritje door de schoorsteen niet gepoetst werden (Foto: Fragment uit film MTV)

Sins de discussie op gang kwam over het zwarte gezicht van de Piet reageren lezers onder de berichten van Sinterklaas en zijn Pieten over het voor- en nadeel van het al of niet zwart zijn, en de al of niet noodzaak tot deze aanpassing. Is een Zwarte Piet aanstootgevend voor mensen met een donkere huidskleur? Als er alleen Zwarte Pieten of juist alleen Roetveeg Pieten mee mogen naar Nederland, is dat dan discriminatie? Mag er wel of juist geen verschil zijn tussen de Pieten die naar Haaren, Heukelom, Moergestel of Oisterwijk komen, en die op de TV te zien zijn?

Is het wel of niet goed dat Sinterklaas de gezichten van zijn Pieten laat wassen na het ritje door de schoorsteen? Of mag Piet dat misschien zelf beslissen?

Sinds 2020 gepoetste (vrolijke) gezichten … (Foto: Masja Vlaminckx)

Discussie

Discussie over dit onderwerp mag op onze social media zoals Facebook , in gepast taalgebruik. Geef je mening, en doe dit dan graag alleen onder dit bericht. Andere berichten over het kinderfeest gunnen wij graag aan de kinderen, daar zullen we vanaf nu deze discussie uit de weg gaan, we rekenen op uw begrip!