ondernemers

Maartje van Dijck opnieuw de snelste in schaatsmarathon


Maartje van Dijck van Schaatsclub De Vennen uit Moergestel heeft op zaterdag 19 november in Tilburg de marathon voor meisjes Pupillen-A gewonnen.

Maartje van Dijck ontvangt bloemen na haar winst in de marathon (Foto: Stephan Schnabel)

Nadat zij een week eerder in Breda ook al de snelste was geweest, staat Maartje nu stevig aan kop van het klassement dat na vier wedstrijden zal worden gebruikt als selectie voor het Nederlands Kampioenschap jeugdmarathon. Ook tijdens de andere marathonwedstrijden in Tilburg waren leden van De Vennen succesvol en Thomas van Berkel en Karlijn Schellekens mochten op 19 en 20 november deelnemen aan landelijke wedstrijden.

In de marathon over acht ronden voerde Maartje van Dijck samen met haar trainingsmaatje Martha Trude Brehmer van IJsclub Tilburg meteen na de start het tempo hoog op, zodat de andere meisjes Pupillen-A niet bij konden houden. Aan het einde van de wedstrijd hadden zij een voorsprong van veertien seconden op de andere meisjes en door in de laatste ronde nog een keer te versnellen, maakte Maartje het verschil met Martha Trude. De laatste selectiewedstrijden zijn op 3 december in Eindhoven en 10 december in Breda. Als Maartje er dan weer in slaagt om bij de eersten te eindigen, is de kans groot dat zij op 18 februari 2023 in Groningen het KNSB-Gewest Zuid mag vertegenwoordigen tijdens het Nederlands Kampioenschap jeugdmarathon. Bij de marathon over zestig ronden voor Senioren behaalde Tom van Dijck als Junior-B de tweede plaats in de categorie heren C2 en werden Jan op ’t Hoog en Gerard Adolfse respectievelijk negende en tiende bij de heren Masters-2.

Voor Thomas van Berkel en Karlijn Schellekens stond op zaterdag 19 november een landelijke wedstrijd in Enschede op het programma. Thomas reed hier 39.80 op de 500 meter en 2:00.18 op de 1500 meter en Karlijn volbracht dezelfde afstanden in 43.40 respectievelijk 2:15.95.

Een dag later mocht Karlijn in Tilburg deelnemen aan de landelijke wedstrijd om de Tilburg Sprint Cup. In een deelnemersveld van zeventien rappe meisjes Junioren-B uit heel Nederland behaalde Karlijn met 12:09 de vijftiende plaats op de 100 meter, de achtste plaats op de 300 meter met een persoonlijk record in 27.83 en met 44.02 de elfde plaats op de 500 meter. Dit alles was goed voor een fraaie elfde plaats in het totaalklassement.