uitgelicht

Column Roland Smulders: Politiek van de achterbank


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Het is de morgen van de ‘day after’ en we zijn er allemaal nog. Na de raketten op Polen zag het er even slecht uit. De voorzitter van de Russische veiligheidsraad kondigde alvast de Derde Wereldoorlog aan. Maar Amerika riep snel dat de schuld deze keer niet bij Rusland lag en dus mogen we nog even doorgaan met het leven van alledag.

Jan Paternotte wordt in het nieuws naar voren geschoven als de voorman van D66. Ik vermoedde het al langer, maar vraag mij toch af of iemand op het idee is gekomen Sigrid Kaag te informeren over het verhangen van de bordjes. Misschien toen zij aanstalten maakte om op basis van haar verheven positie collega Conny Helder uit het regeringsvliegtuig te schoppen met een: ‘Ga maar lekker met EasyJet.’ Dat er toen iemand op haar schouder tikte om het slechte nieuws over te brengen. Jan had een greep naar de macht gedaan en meteen blijk gegeven van zijn tirannieke inslag. Politieke partijen die hem niet aanstaan, moeten gemakkelijker verboden kunnen worden, als er gevaar van maatschappelijke ontwrichting dreigt.

Het is heel slecht van mij, maar ik vraag mij toch af, of dat verbieden ook van toepassing zou kunnen zijn op de Oisterwijkse partij die ondanks het besluit zich op te heffen, gewoon doorgaat op de oude voet. De oude garde heeft met genoegen gereageerd op het vertrek van de jonkies die probeerden van de partij een sociaal relevante speler te maken. Nu hoeven de leden van het eerste uur niet meer de hele tijd te doen alsof het verbeteren van de wereld bij hen bovenaan staat. Eindelijk mag het weer gaan over onderwerpen die in de gemeenschap van dorpskern Moergestel echt leven. De afscheiding van het grote, boze Oisterwijk bijvoorbeeld. Is een partij die tegen de stroom in heel snel terug wil naar vroeger ontwrichtend genoeg voor een plaatsje op de lijst van de juist naar vooruitgang strevende Jan Paternotte?

De inwoners van Moergestel hoeven zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Er zitten te veel partijen in de Tweede Kamer die het risico niet zullen durven te nemen. Met Jan Paternotte weet je maar nooit op wie hij zijn pijlen de volgende keer gaat richten. Op de confessionele partijen die blijven weigeren van Nederland een ‘uitstapparadijs’ te maken? Het ‘heden zij, morgen jij’ hangt toch iets te nadrukkelijk in de lucht om er een goed gevoel bij te krijgen.

Er zitten verkiezingen voor de Provinciale Staten aan te komen. Misschien is dat voor D66 reden geweest Sigrid Kaag in te ruilen voor iemand die zich niet te groot voelt voor de politiek van de achterbank. Niet meteen er met zijn allen bovenop springen. Ik stip het slechts aan als mogelijkheid. Als de wisseling van de wacht bedoeld is om een nieuwe koers in te slaan, vind ik het ook prima. Zolang ik vrij ben er het mijne van te denken en er geen bestormingen aan te pas komen, mogen politieke partijen elke gewenste richting kiezen. Op weg naar een samenleving met uitsluitend door D66 gefiatteerde partijen of met de blik op de eigen navel terug naar het vroeger toen alles nog beter was. We zullen bij de verkiezingen wel zien of er voldoende steun voor is.

 

Roland Smulders