vacature

Beeldbank Oisterwijk: Der Zigeunerbaron


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

 

Der Zigeunerbaron – Oisterwijk 1989

Een deel van de cast uit Der Zigeunerbaron in het Oisterwijkse Openluchttheater in 1989 (Fragment uit de film van Bouwens Video Productions)

‘Der Zigeunerbaron’ is onder operettegezelschappen én operettebezoekers bijzonder geliefd. Repertoirelijsten worden er nog altijd mee verrijkt. Toch dateert het muzikale spel al uit 1885. De composities zijn van de hand van Johann Strauss Junior. De teksten zijn van van Ignaz Schnitzer die zijn libretto baseerde op ‘Saffi’, een verhaal van Mór Jokai.

Stichting Operette Oisterwijk zette het in haar bijna zeventig jarig bestaan tweemaal op haar speellijst. De eerste maal in 1971, de tweede keer in 1989. Dat wil zeggen: in zijn geheel, want in de jaren dat uitvoeringen werden gegeven onder namen als ‘Operettefragmenten’ (1948), ‘Operetteklanken’ (1950), ‘Operettecocktail’ (1952), ‘Operette Rijnavond’ (1954), ‘Im Zauberreich der Operette’ (1976), ‘Wereldmelodieën’ (1977), ‘Lang leve de Operette’ (1979), ‘Jubileumopvoeringen’(1981), ‘Weense avond’ (1983) en ‘Operettefragmenten’ (1987) zullen de bekendste nummers uit Der Zigeunerbaron beslist niet ontbroken hebben!

Jammerlijk genoeg besloot Stichting Operette Oisterwijk dat de operette Gräfin Mariza in 1999 de laatste zou zijn die het gezelschap ten tonele zou voeren. Het totaalplaatje dat u in de film wordt geboden doet u inzien welke ongelooflijke kosten er aan zo’n productie verbonden zijn. Denk aan decor, kostuums, pruiken, grimeurs, orkest, dirigent, repetitor, choreografe, regisseur, theaterhuur, auteursrechten en meer. Twee uitvoeringen in één speelweekend moesten de totale begroting dekken. Eén verregende uitvoering deelt dan ’n enorme nekslag uit…

Gelukkig legde ‘Bouwens Video Producties’ het spektakel vast, Rien en Mia van Dun koesterden hun video’s met de Oisterwijkse operettes vele jaren en Ad Couwenberg -destijds bestuurslid met de PR-portefeuille- had de rolverdeling nog in zijn archief zodat we nog altijd kunnen zien wat dit Oisterwijkse gezelschap in haar mars had!

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk