vacature

Ierse topband Altan bij GUO in Tiliander Oisterwijk


Met Altan haalt GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk op zondagmiddag 11 december de top van de Irish Celtic folk naar haar GUO-podium in Cultuurcentrum Tiliander.Dit superkwartet uit het noordwestelijk Ierse county Donegal begint het derde GUO-concert uit serie 2022/2023 om 15:00u. Vanaf 14:00u verkoopt GUO tickets aan haar zaalkassa, voor zover dan nog voorradig (uitsluitend cash, geen pin!). Liefhebbers reserveren nu al digitaal via GUO’s ticketshop op www.groetenuitoisterwijk.nl.

Altan bij GUO in Tiliander Oisterwijk.

Sinds de jaren tachtig drukt Altan (Donegal, Noord-west Ierland) een stevig stempel op de Iers-Keltische muziek wereldwijd. De topformatie is populair in heel Europa, Noord-Amerika, Japan en Oceanië en speelt in Sydney Opera, Royal Albert Hall London, Carnegie Hall New York en voor radio en tv. In eigen land verdienen haar albums goud en platina, ook daarbuiten winnen ze prestigieuze prijzen. Altan tekent voor de muziek van de met een Oscar gelauwerde film ‘Good Will Hunting’. Ierse regeringsleiders op wereldmissie tronen de band mee als exporterend uithangbord met ‘huisconcerten’ in Het Witte Huis Washington DC tot gevolg.

Gaelic traditie
Fans vallen voor de hartverwarmende songs en opzwepende jigs en reels waarin Altan vooral de Gaelic fiddle- en zangtraditie van Donegal uitdraagt. Inspiratie put ze uit intieme sessies rond keuken- en stamtafels in sfeervolle cottages en pubs in haar thuisbasis. Familie en vrienden brengen er hun muziekcultuur ongedwongen over van generatie op generatie. Fiddler/zangeres Mairéad Ní Mhaonaigh komt uit Gweedore, een bergdorpje in Donegal waar ook familieband Clannad haar oorsprong vindt. Met traverso-speler Frankie Kennedy uit Belfast waagt ze zich begin jaren tachtig in rumoerige, toen nog rokerige pubs in Dublin. Waar Frankie tunes uit zijn Ulster speelt, brengt Mairéad naast fiddletunes ook in Gaelic gezongen songs uit haar Donegal.

Mid jaren tachtig laat de bouzouki van Ciarán Curran het getalenteerde duo eens te meer excelleren en bouwt gitarist Mark Kelly het folktrio uit tot hecht kwartet dat met invloeden uit rock, blues, jazz, country en klassiek in de voetsporen treedt van illustere voorgangers als Bothy Band, Planxty and De Danann. De groep wordt Altan gedoopt, naar een diep, mysterieus bergmeer in Errigal Mountain Donegal, en baant zich een pad van pubs in Ierland naar clubs daarbuiten. Tijdens een clubtoer door de VS haakt de Iers-Amerikaanse zanger/gitarist Dáithí Sproule aan en besluiten Frankie en Mairéad hun beider docentschap op te geven voor een leven als beroepsmuzikant. Vanaf dan rijgen zich wereldtournees langs concertzalen, radio- en tv-optredens, bekroonde albums en samenwerking met gereputeerde muzikanten aaneen.

Donegal groepssound
Eerst daagt topfiddler Paul O’Shaughnessey, daarna evenknie Ciaran Tourish Mairéad uit tot vioolduels die des te meer de Donegal groepssound onderstrepen. En als Dermot Byrne de groep verrijkt met zijn accordeon lijkt de ultieme bezetting een feit. Totdat begin jaren negentig grondlegger Frankie Kennedy wegens kanker steeds vaker verstek moet laten gaaan. Het overlijden van de briljante dwarsfluitspeler lijkt de genadeklap voor de band. Maar dit verlies blijkt zijn muziekvrienden te sterken in hun overtuiging in de geest van hun bandleider voort te gaan. In 1996 is Altan zelfs de eerste Ierse folkband die tekent voor het grote Virgin Records label.

Na 35 jaar toeren en opnemen zet het Altan-verhaal zich ook vandaag onverminderd voort. Nooit verzaakt de band in kwaliteit, dynamiek en koers. Haar swingende jigs en reels, afgewisseld met bloedmooie Gaelic vocalen van Mairéad blijft ze bewerken vanuit de muziektraditie van Donegal. Haar gearrangeerde harmonieën, versieringen en contrageluiden houden het groepsgeluid verrassend fris. Zes jaar na het eerste concert van Altan bij GUO zijn het vocaliste/fiddler Mairéad Ní Mhaonaigh, bouzoukispeler Ciarán Curran, gitarist Mark Kelly en accordeonist Martin Tourish die ditmaal tekenen voor opnieuw een topbezetting.