ondernemers

Internationale cyclocross GP Oisterwijk is gratis toegankelijk


De tweede editie van de internationale cyclocross GP Oisterwijk vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2022. De wedstrijd keert terug op streekpark Klein Oisterwijk waar deze vorig jaar voor het eerst werd verreden.

Cyclocros GP op het terrein van Klein Oisterwijk.

Op zaterdag komen de jongeren tot 14 jaar in actie. Een dag later rijden de nieuwelingen, junioren, beloften en elite hun wedstrijden. Er zijn zondag op elk niveau races voor zowel dames als heren.
De organisatie is in handen van de stichting Wielrennen Moergestel Oisterwijk (SWMO), die gedurende 40 jaar de nationale veldrit van Moergestel organiseerde. Het was de wens van de stichting om na zoveel jaren een internationale wedstrijd te organiseren. Het streekpark Klein Oisterwijk biedt de ruimte die daarvoor nodig is.

Ook cyclocrossers en wielerbond KNWU stonden te springen om een extra internationale wedstrijd in Nederland. Het biedt de renners de mogelijkheid om dicht bij huis punten te pakken voor de wereldranglijst. Diverse nationale en internationale toppers als Blanka Kata Vas, Leonie Bentveld, Lauren Molengraaf, Diether Sweeck en Witse Meeuwsen zullen zondag 16 oktober aan de start staan. De organisatie verwacht de komende week meer belangstelling van renners uit binnen en buitenland en hiermee grote namen aan de startlijsten te voegen.

Uitdagend parcours
De wedstrijd kenmerkt zich door veel bochten, een zandbak met een 180 graden draai erin, een flinke trap en grasstroken waarop de renners flink tempo kunnen maken. Er is een ruime materiaalpost aan het parcours voor de mecaniciens en verzorgers van de renners. De organisatie ontving na de wedstrijd in 2021 veel lovende woorden van zowel de internationale wielerbond UCI als van de vele deelnemers. Op dit moment zijn vele vrijwilligers bezig met de opbouw van het parcours. De aandachtspunten die er vorig jaar waren zijn dit jaar aangepakt om de cross naar een hoger niveau te tillen.

Het wielerevent in Oisterwijk trekt veel bekijks. .

De stichting Wielrennen Moergestel Oisterwijk (SWMO) en Streekpark Klein Oisterwijk hebben een overeenkomst voor 3 jaar gesloten. Dat betekent dat de wedstrijd ook zeker volgend jaar nog op dit terrein zal worden gehouden. De organisatie kijkt zelfs al verder. Op termijn hoopt ze ook een Nederlands kampioenschap of zelfs een Europees kampioenschap te mogen organiseren in Oisterwijk.

Het programma
Op vrijdag is er een kick-off met clinics waaronder een clinic van Ready2Race, een initiatief van de professionele wielerploeg Jumbo-Visma waarbij kinderen uit groep 7 en 8 uit Moergestel en Oisterwijk kennis kunnen maken de wielersport. Ook is naast de wedstrijden van alles te doen, zo is er bijvoorbeeld een pumptrack. Toegang is gratis. Voor meer informatie ga je naar: www.gpoisterwijk.nl.

Wedstrijden

Zaterdag 15 oktober
11:00 Jeugdcategorie 1 (12 min)
11.20 Jeugdcategorie 2 (15 min)
11.40 Jeugdcategorie 3 (18 min)
12.10 Jeugdcategorie 4 (20 min)
13.00 Jeugdcategorie 5 (23 min)
13.45 Jeugdcategorie 6 (25 min)
14.30 Jeugdcategorie 7 (28 min)

Zondag 16 oktober
09.30 Nieuwelingen Jongens (30 min)
10.30 Nieuwelingen Meisjes (30 min)
12.00 Junior Mannen (40 min)
13.45 Elite Vrouwen (Elite/U23/Junior) (45 min)
15.15 Elite Mannen (Elite/U23) (60 min)