uitgelicht

Gewonde brandweerman naar buiten slepen valt niet mee


Het uit een brandend pand redden van een gewonde brandweerman valt niet mee; het werd duidelijk tijdens een oefening die werd georganiseerd door Brandweer Oisterwijk.

Hoe haal je een gewonde brandweerman uit een in rook gehuld pand? (Foto: Toby de Kort).

Een antikraakbewoner van sportcentrum De Leye rook een brandlucht en is in het zwembad op zoek gegaan naar de oorzaak. Er hing teveel rook, daarom werd de brandweer gebeld. Die kwam met spoed ter plaatse. Onder hen waren twee nieuwelingen. Deze zijn gedesoriënteerd geraakt en kregen hun ademhaling niet meer onder controle. De eigen bevelvoerder is behoorlijk onder de indruk van het gebeuren, en kan niet meer normaal functioneren.

Een drenkeling wordt gered uit het water (Foto: Leny van Schijndel)

Er kwam een assisterende ploeg ter plaatse, die aan de meldkamer de melding “vermissing personeel” doorgeeft. De reddingsactie wordt gestart. Al met al viel het niet mee om de brandweercollega’s die onwel geworden waren te redden en naar buiten te slepen. Het was dan ook een leerzame oefening, die door Brandweer Oisterwijk werd uitgezet tijdens de Vaardighedendag.

Een andere oefening werd gehouden in het water, waar een drenkeling werd gered, inclusief het oefenen van een reanimatie. Ook in andere gemeentes werden vandaag oefeningen uitgezet. De deelnemende brandweerploegen waren afkomstig uit Oisterwijk, Moergestel, Haaren, Berkel-Enschot, Udenhout, Hilvarenbeek en Diessen.

Bekijk hier de volledige fotoserie