Care Inn

JW Roy opent GUO seizoen in Tiliander Oisterwijk


‘Kouwe Kermis’. Zo heet het nieuwe boek én de nieuwe cd van JW Roy. Acht persoonlijke liedjes beslaat de cd. En in de gebundelde verhalen met herkenbare foto’s achter die liedjes geeft hij zich ook bloot in zijn boek. Het voorwoord is van de Brabantse taalknutselaar Wim Daniëls.

‘Kouwe Kermis’ is er met dank aan corona. Die annuleert vanaf voorjaar 2020 voor bijna twee jaar alle concerten. JW’s muzikantenleven valt stil. Eerst krijgt hij het Spaans benauwd, daarna overvalt hem een rust die hem doet terugblikken op het Kempische Knegsel van zijn jeugd. Deze staat van zijn bezorgt hem een leegte, een ruimte, een verlangen naar meer van minder. En dit zalige verlangen plant het zaadje dat ‘Kouwe Kermis’ is gaan heten.

JW Roy (Foto: Femke Hoogland)

Ter promotie trekt de zanger/gitarist langs podia door zijn jubelende Brabantse land. Twee muziekmaten toeren met hem mee: jeugdvriend, plaatsgenoot en leermeester zanger/gitarist Ruud van den Boogaard en alleskunner Gabriël Peeters. Op zondagmiddag 9 oktober opent het trio met ‘Kouwe Kermis’ serie 2022/2023 van GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk. Dit GUO-concert in Tiliander begint om 15:00u. Liefhebbers reserveren tickets via www.groetenuitoisterwijk.nl. Zolang nog voorradig verkoopt GUO op de concertdag tussen 14:00 en 15:00u nog tickets aan haar zaalkassa in Tiliander (uitsluitend cash, geen pin!). GUO ziet u graag, maar….. VOL=OP!

Americana-top
Al jaren behoort JW Roy (1968) tot de Americana-top van Nederland. Hij bevindt zich in goed gezelschap van Danny Vera, Ilse de Lange, Douwe Bob, Tim Knol, Waylon en meer coryfeeën die inspiratie putten uit de melting pot van Amerikaanse rootsmuziek. Elf cd’s heeft hij inmiddels op naam: zes in het Amerikaanse Engels, twee in het Nederlands en drie in het Brabants, zijn moerstaal. Want al resideert de slagerszoon in de drukke Randstad, bij tijd en wijle grijpt hij mijmerend terug naar zijn wortels. Die liggen in de stille Kempen, in de Acht Zaligheden, in gemoedelijk Knegsel.

Ook andere artiesten zijn doordrongen van het uitzonderlijke singer-songwriter talent waarmee JW Roy gezegend is. Voor en met anderen scoorde hij vier nummer 1 hits. Met rapper Diggy Dex zingt hij zijn ‘Ode Aan Het Leven’. Gerard van Maasakkers vertolkt zijn ‘As Ge Ooit’. Acteur/zanger Frank Lammers toert met hem langs Brabantse podia. Guus Meeuwis is hem dankbaar voor ‘Tranen Gelachen’ en als hij grotesk uitpakt, begeleidt hofleverancier JW Roy hem bij megaconcerten, bijvoorbeeld in het PSV-stadion.

Brabantstalig
‘Kouwe Kermis’ is dus maar weer ‘ns een Brabantstalig album. Dat kunstje flikte JW Roy eerder met ‘Ach, Zalig Man’ (2010) en ‘Laagstraat 443’ (2005). Ter meerdere eer en glorie van het tweede en derde lustrum van deze beide schijven was hij in maart 2020 juist zijn jubileumtour gestart toen dat ene je-weet-wel-virus ons allen lam sloeg. JW Roy gebruikte de noodgedwongen stop om zich aan het schrijven van ‘Kouwe Kermis’ te zetten.

En nu boogt hij dus op een Brabantstalig drieluik. En dat wil hij weten ook. In boekvorm grijpt het rijkelijk geïllustreerde ‘Kouwe Kermis’ terug op de jeugd van de Knegselse slagerszoon. Ook op gelijknamige cd doet hij kond van zijn Kempische komaf. Muzikaal laat hij horen dat hij de mosterd uit USA haalt. Het stempel ‘Brabericana’ raakt treffend de gewortelde mix van inhoud, muziek en moerstaal. En dan te bedenken dat het een haar had gescheeld of multi-talent JW Roy had voor een carrière als profwielrenner gekozen.

In plaats daarvan deelt hij op zondagmiddag 9 oktober samen met zijn kompanen hun zaligheid met hun thuispubliek in Cultuurcentrum Tiliander. Groeten Uit Oisterwijk had zich geen passender opening van haar (45ste!) GUO-concertserie 2022/2023 durven dromen.