ondernemers

Op vakantie met je e-bike *


Steeds meer mensen kiezen ervoor om de fiets mee te nemen op vakantie. Ontzettend handig, want vooral met een elektrische fiets kun je op deze manier alle kanten op. Vooral wanneer je ook een echte fietsliefhebber bent, kun je wanneer het een keer wat minder weer is, er toch op uit.

Kortom, je e-bike mee op vakantie is zo gek nog niet. Naast het feit dat het handig is, is het natuurlijk ook ontzettend leuk. Zo kun je tijdens een actieve vakantie de ene dag een eind gaan wandelen en de dag erna gaan fietsen. Doordat je een e-bike bij je hebt kun je ook gerust wat langere afstanden afleggen. Toch is het meenemen van een e-bike vaak een wat grotere uitdaging dan men aanvankelijk had gedacht. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een goede fietsendrager. Een e-bike is namelijk een stuk zwaarder dan een normale fiets. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je.

Zorg dat de banden van je fiets op orde zijn

Er is natuurlijk niets vervelender, dan wanneer je op de plaats van bestemming aankomt, je erachter komt dat je banden niet meer optimaal zijn. Zorg er daarom dus allereerst voor dat je de spanning van je band voor vertrek controleert en ook dat je een pomp meeneemt. Vooral wanneer je wat langer weg gaat, kan het zo zijn dat je op verschillende ondergronden gaat fietsen, waardoor de bandenspanning soms iets moet worden aangepast.

Op vakantie met je E-bike

Geef je fiets een goede onderhoudsbeurt

Je fiets krijgt tijdens een vakantie vaak het nodige te verduren. De kans dat jij namelijk thuis ook dagelijks de nodige kilometers maakt, is vrij klein. Je doet er daarom allereerst goed aan om je fiets goed schoon te maken. Dit kan met een natte doek en een sopje. Daarnaast is het zaak om ook de ketting te controleren en waar nodig in te smeren en te kijken naar de kwaliteit van de remmen. Op deze manier kun je op een veilige manier vertrekken en is de kans op ongelukkig het kleinst. Vind je het nu lastig om dit allemaal zelf te doen, dan kun je je fiets natuurlijk ook gewoon wegbrengen naar de plaatselijke fietsenmaker. Ze kunnen je fiets dan helemaal voor je nakijken, zodat je met een veilig gevoel kunt vertrekken.

Vervoer je fiets op een veilige manier

Wanneer je het normaal gewend bent om een normale fiets mee te nemen, is dat met een elektrische fiets allemaal net even iets anders. Nu zal dat niet direct veel uitmaken wanneer het om één fiets gaat, maar wanneer je er meerdere meeneemt, moet je er serieus over nadenken om een andere fietsendrager aan de schaffen. Een e-bike is logischerwijs een stuk zwaarder dan een normale fiets, waardoor je fietsendrager dit wellicht niet kan dragen. Zorg er daarom dus altijd voor, dat je kijkt naar de beste fietsendragers om je fiets op te vervoeren. Zo weet je zeker dat het veilig gebeurt en dat je fiets onderweg geen schade oploopt.

Verschillende soorten fietsendragers

Je kunt je fiets op meerdere manieren vervoeren. De meest voor de hand liggen manier is door een fietsendrager op je trekhaak te bevestigen. Echter is dit ook direct plek waar je het minste gewicht kunt vervoeren. Heb je nu meerdere e-bikes, dan is het verstandiger om te kiezen voor een dakdrager. Een lichte e-bike daarentegen kan prima worden vervoert op de trekhaak. Echter is het wel zaak dit van de voren goed te checken. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je fiets of auto beschadigd of nog erger, je fietsen niet goed vast blijven zitten. Je doet er daarom dus ook altijd verstandig aan om even langs een garage te gaan, zodat ze kunnen checken of alles goed is bevestigd.

Samengevat

Dat het steeds populairder wordt om de e-bike mee te nemen op vakantie, dat blijkt. Ondanks dat zijn er een aantal belangrijke zaken waar je dus rekening mee moet houden voor een onbezorgde trip. Allereerst is het goed om je fiets volledig na te (laten) kijken en vervolgens te kijken of je fietsendrager geschikt is voor het gewicht van de door jou te vervoeren fietsen. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om een nieuwe fietsendrager aan te schaffen of om er eentje te huren.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer