uitgelicht

Wandel mee met de Belverse akkerloop in Haaren


Agrarische ondernemers organiseren op zondag 25 september een prachtige wandeltocht dwars door kwekerijen, tuinderijen, voedselbos en over boerenerven.

Zij zijn hecht verbonden met de bijzondere grond, net als hun voorgangers dat al duizenden jaren waren. Want de Belverse Akkers vormen een bijzonder gebied. Het is niet voor niets dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dit gebied heeft aangewezen als ‘aardkundig monument’. Al vóórdat de Romeinen hier kwamen werd er al landbouw bedreven.

Tuinderij de Es in Haaren.

De Belverse Akkers zijn een voorbeeld van door boeren gevormde grond. Het zijn esgronden of in bodemkundige termen enkeerdgronden. Door het eeuwenlang opbrengen van mest zijn rijke diep-zwarte bodems gevormd, waar de huidige kwekers en telers graag gebruik van maken. Je vindt er vandaag de dag een grote diversiteit aan grondgebruik; de teelt van sierplanten, sedumplantjes, aardebeienplanten, mais en die van biologische groente en kruiden.

De ondernemers van de Belverse akkers laten u op zondag 25 september graag hun bedrijf zien. U wandelt een afstand van ongeveer 7 km door boerenland, op plekken die op andere dagen niet toegankelijk zijn. U kunt starten tussen 10 en 15 uur op 3 plekken; bij Plantenkwekerij Joost Sterke, Heesakker 10, bij Boerderijwinkel Het Belvershuys Belversestraat 31 of bij Kwekerij Aad Vermeer Belversestraat 21 allen in Haaren. Uiteraard zijn de ondernemers en hun personeel ter plaatse om extra uitleg te geven. Deelname is gratis. Een hapje en drankje zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar op de bedrijven.

De route gaat over zandpaden en door boerenland. De route is daarom helaas niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. Kom bij voorkeur op de fiets! Het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Bij tuinderij de Es en het Kruidenrijk (Eind 19c) kunt u alleen starten als u met de fiets komt hier zijn geen parkeerplaatsen.