uitgelicht

Het onbekende, bekende Oisterwijk *


Oisterwijk is een parel in de provincie Noord-brabant. Oisterwijk heeft een unieke geschiedenis waar velen nog niet vanaf weten. Het dorp heeft een bijzonder verhaal waar je nu nog elementen van kan terug zien. Het onbekende, bekende Oisterwijk biedt veel meer dan het dorpsgevoel.  

Het verhaal van Oisterwijk

Oisterwijk heeft een lange geschiedenis dat dateert van mee dan 800 jaar geleden. In 1795 is het dorp aangevallen door Fransen. Hierdoor is de vrijheidseik op de Lind ook geplaatst. Een moment om nooit te vergeten. Oisterwijk werd gesticht in op een oude zandrug. Oisterwijk floreerde ontzettend goed en werd een populaire handelsplek. Helaas is het dorp geteisterd door oorlogen en verloor het dorp zo zijn rijkdommen. Vervolgens is Oisterwijk door de jaren heen vele transformaties ondergaan en zijn we uitgekomen bij het dorp die het nu is.

De gastvrije gemeente uit Noord-Brabant, midden in het groen! Met schitterende bossen en meer dan 80 vennen, zorgt Oisterwijk voor een heerlijk rustgevend gevoel. Het historische centrum zorgt voor veel nostalgie en geeft ook extra veel sfeer. Het is een dorp wat je zeker bezocht zou moeten hebben.  Sterker nog, ben jij toe aan een fijn omgeving dat omringd is met veel natuur en daarbij ook nog eens kindvriendelijk is, dan is het aan te raden om naar Oisterwijk te verhuizen. Via Rentola is het mogelijk om jouw potentiële volgende woning te vinden. Het Verhaal van Oisterwijk wil je namelijk meemaken.

Een ruim aanbod aan huurwoningen

Er zijn vele parels in Oisterwijk

In Oisterwijk valt van alles te zien en te beleven. Je kunt vele wandelingen maken door de vele natuurgebieden of kennis maken met de sfeervolle dorpskernen. Het kasteel genaamd: Kasteel Nemerlaer is razend populair om te bezoeken. Daar kun je veel geschiedenis terugvinden, wat bijdraagt aan het ontstaan van Oisterwijk. Tevens is er een bezoekerscentrum met natuurmonumenten waar je veel onderzoek kunt uitvoeren. Aangezien Oisterwijk in het zuiden van Nederland gelegen zit, kun je er van uit gaan dat Oisterwijk relatief bourgondisch is ingesteld. Dat betekent dan ook dat je voor gezelligheid bij bij het juiste adres bent. Oisterwijk brengt veel plezier met zich mee door de gezellige restaurants en horecagelegenheden.

Met veel shopgelegenheden en ook nog eens vele plekken waar je voor kunst en cultuur terecht kan, heeft Oisterwijk een hoop te bieden. Je kunt geschiedenis ophalen, maar ook genieten van wat het dorp en de omgeving jou te bieden heeft. De 80 vennen zijn er wel even wat, dus het is van belang om te weten dat je in ieder geval goede wandelschoenen nodig hebt aangezien de stad en de vennen veel bezienswaardigheden hebben. In Oisterwijk valt nou eenmaal veel te beleven.

Bezienswaardigheden van Oisterwijk

De geschiedenis van Oisterwijk vertelt je dat ze van oudsher een Rooms-katholieke dorp waren. Dat vertaald zich dan ook in 4 unieke kerken die je absoluut gezien moet hebben. Denk aan de Joanneskerk, Levenskerk, Sint-Petrus bandenkerk, of de Sint Janskerk. Deze kerken hebben allemaal een correlatie met het dorp, wat voor veel geschiedenis zorgt.

Tevens zijn de grafheuvels een interessante plek om te bezoeken. De grafheuvels zijn afkomstig uit de bronstijd en werd gebruikt als begraafplaats. Men vermoedt dat de heuvels voor meerdere dingen werden gebruikt dan alleen het begraven van mensen, maar dat zijn slechts vermoedens. Het schijnt dat dit soort graven ook als laatste eer werden gezien en dus ook voor verering gebruikt kon worden.  In 1935 zijn deze heuvels voor het eerst opgegraven en daarna ietwat gerestaureerd. De opgravingen brengen unieke verhalen met zich mee die je absoluut niet mag missen.

Wonen in Oisterwijk

Wonen in Oisterwijk brengt dus veel plezier met zich mee. Het is een unieke dorp waar je meer dan genoeg rust kunt vinden. Het dorp is een geschikte match voor mensen die van de natuur houden. Op het moment dat je besluit in Oisterwijk te gaan wonen, kun je ook voor je eigen onderzoeken in Oisterwijk terecht waarbij je meer dan 80 vennen kunt bezoeken. Rust is een belangrijk punt in dit dorp. Rust en gezelligheid gaan hier wel met elkaar hand in hand. Dat komt omdat Bourgondisch leven hartstikke gestimuleerd wordt. Daardoor is wonen in Oisterwijk geen slecht plan.

Tevens is het fijn om in een dorp te zitten waarbij je van alle gemakken bent voorzien. Of je nu lekker in het centrum de drukte wilt gaan opzoeken, of juist meer naar verschillende natuurmonumenten wilt gaan, het is er allemaal. De lange geschiedenis zorgt voor veel toerisme en enthousiasme bij zowel buitenstaanders als de inwoners. Het is onderdeel van hun identiteit geworden en daarom belangrijk om bewust te zijn bij hoe het dorp is ontstaan. Wonen in Oisterwijk zorgt voor veel plezier, rust en gemak. Allemaal factoren wat belangrijk is bij het vinden van ultiem geluk, vind je niet?

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer