ondernemers

En weer tikt PGB de communicatie van Gemeente Oisterwijk op de vingers


Onze redactie heeft er om gevraagd, maar we kregen het niet!! De lokale regering maakt verkiezingsbelofte van de grootste regeringspartij niet waar.

Het is al vele jaren het geval, dat men na het verdrinken vraagt de put te dempen, maar telkens weer blijkt dat niet gedaan.  Burgemeester en wethouders vinden het beter om bewoners persoonlijk per brief uit te nodigen, ondanks dat ervaring leert dat zij hiermee mensen missen die graag betrokken worden bij besluitvorming. Het komt dan ook regelmatig voor dat grote groepen inwoners niet geïnformeerd zijn, of denken dat het niet om hun omgeving gaat, soms zelfs ook denken dat ze niet welkom zijn op informatie- en inspraakavonden.

Verkiezingsbeloften

Een verkiezingsbelofte van de nu grootste partij PGB.

Vervolgens roepen raadsleden dat de communicatie beter moet. Dat doen ze niet alleen deze week, zoals nu partij PGB aangeeft dat het mis ging bij de informatie avonden over tijdelijke woningbouwprojecten, maar het is een terugkerend zichzelf herhalende situatie. Een situatie die al menig keren op verkiezingslijsten heeft gestaan, juist ook bij PGB, die de laatste twee verkiezingen de grootste werd in de raad. Dan zou je zeggen: ‘College doe wat de raad, wat onze volksvertegenwoordigers, wat ons volk wil!’

Willekeur

Onze redactie heeft er vooraf om gevraagd, of we de data en tijden van de bijeenkomsten mochten publiceren, maar nee, we kregen die informatie niet. Bijna tegelijk kregen we op onze redactie klachten binnen van inwoners die via via hadden gehoord dat er in hun straat een informatie avond over een woningbouwproject zou zijn, en ze niet waren uitgenodigd. Het is een bekend ritueel, waar zover aan ons bekend is gemaakt geen gemeentelijk beleid voor is. Er zijn geen duidelijke richtlijnen die bepalen of, wanneer en hoe inwoners geïnformeerd moeten worden. Ambtenaren beslissen voor de inwoners waar, maar ook óf ze de informatie ontvangen.

Waarom?

Niemand snapt waarom; waarom mag informatie over een openbaar toegankelijke informatie avond niet openbaar bekend worden gemaakt? Waarom moeten ambtenaren bij ieder bericht nadenken aan wie ze informatie wel, of juist niet vertellen? Waarom worden gemeentelijke berichten soms in een brief, een andere keer in de Nieuwsklok, dan weer alleen op Twitter, en weer een ander moment alleen op Facebook geplaatst? Waarom ontvangt de media ook op verzoek geen informatie over openbare bijeenkomsten? Waarom publiceert de gemeente niet eenvoudigweg alle informatie, op hun eigen media, in alle lokale media, overal tegelijk hetzelfde en voor iedereen inzichtelijk?

Partij PGB gaat er in de raadsvergadering van vanavond opnieuw vragen over stellen; ook Algemeen Belang heeft vragen; VVD liet eerder deze week al weten dat volgens hen de communicatie prima verloopt …