ondernemers

Vooruitblik Eredivisie 2022/2023 *


Voetbal ligt dit op moment grotendeels stil vanwege de zomerstop, maar liefhebbers hoeven niet lang te wachten voor ze weer van hun favoriete spelletje kunnen genieten. De Eredivisie gaat namelijk over zo’n anderhalve maand alweer van start. We blikken alvast vooruit naar het aankomende seizoen. Wanneer begint het, welke clubs zijn de kanshebbers voor de titel en wie zijn de nieuwkomers?

Wanneer gaat het seizoen van start?

De eerste speelronde van de Eredivisie vindt plaats in het weekend van 5, 6 en 7 augustus. Op vrijdag 5 augustus trappen SC Heerenveen en Sparta Rotterdam om 20.00 af in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. PSV ontvangt deze speelronde FC Emmen, terwijl Ajax en Feyenoord uit spelen tegen respectievelijk Fortuna Sittard en Vitesse. Een weekend eerder wordt er overigens al gespeeld om de Johan Cruijff schaal, wat wordt gezien als de officiële start van het voetbalseizoen. De wedstrijd tussen Ajax (de landskampioen) en PSV (de bekerwinnaar) speelt zich op 30 juli af in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Het resterende programma is ook reeds bekend. Wat zijn de wedstrijden om alvast naar uit te kijken? Op zondag 18 september is er een zogenaamde Super Sunday, want dan neemt PSV het op tegen Feyenoord en AZ tegen Ajax. Voor de eerste Klassieker moeten we nog eventjes geduld hebben: die is pas in 2023, op zondag 22 januari. Ajax gaat dan op bezoek in De Kuip.

Welke clubs zijn dit seizoen de kanshebbers voor de titel?

Vorig seizoen kroonde Ajax zich voor de 36de keer tot landskampioen en dit jaar is de Amsterdamse club weer de grote favoriet. Dit wordt onderstreept door de bookmakers. Door te kijken naar de winstkansen die zij clubs toedichten, krijg je een goed beeld van wie er favoriet wordt geacht. Zo zie je bij een platform voor voetbalweddenschappen dat Ajax winstkansen van 1.60 heeft, tegenover 3.50 voor PSV en 7.00 voor Feyenoord.

De nieuwkomers in de Eredivisie

Willem II, Heracles en PEC Zwolle degradeerden vorig seizoen en zien we dit jaar dus niet meer terug op het hoogste niveau. De Eredivisie telt dit jaar dan ook maar liefst drie nieuwkomers. FC Emmen en Volendam promoveerden als de nummer één en twee van de Keuken Kampioen Divisie en Excelsior Rotterdam dwong promotie af via de play-offs. Deze drie clubs zullen waarschijnlijk dit seizoen meedoen in de degradatiestrijd, samen met RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, Cambuur Leeuwarden, Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard.

Eredivisie brengt doorgaans de nodige verrassingen met zich mee

Hoewel je van tevoren redelijk kunt inschatten welke clubs er voor het kampioenschap meedoen, in de middenmoot meedraaien of voor de onderste plekken spelen, zijn er nagenoeg altijd verrassingen. En gelukkig maar, want dat maakt voetbal zo’n spannend spelletje om te volgen. We zijn benieuwd wat dit Eredivisieseizoen voor ons in petto heeft!

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer