carnaval 2023

Bezoek de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


Iedere maand van april tot oktober worden er rondleidingen gegeven met gids op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk.

Op zondag 26 juni 2022 om 11.00 uur geeft stadsgids Hélène Groenland een rondleiding over de Joodse begraafplaats in Oisterwijk. De begraafplaats ligt verscholen in de bossen aan de Hondsbergselaan en is aangewezen als Rijksmonument. De begraafplaats is de afgelopen jaren grondig en deskundig gerestaureerd door Nico de Bont uit Vught onder toezicht van de Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed. Tijdens de rondleiding wordt vertelt over de joodse inwoners van Oisterwijk en omgeving die na hun dood werden begraven op de joods begraafplaats. Ook wordt het begrafenisritueel uit de doeken gedaan. De rondleiding duurt anderhalf uur. U dient van te voren te reserveren via 06-55152675. Er wordt een bijdrage van 5.= euro gevraagd voor de kosten van de restauratie. U bent van harte welkom.

Schoolkinderen krijgen een rondleiding.

Rondleidingen op de Joodse begraafplaats zijn er op zondag 26 juni, 31 juli, 28 augustus, 25 september en 30 oktober.

Op verzoek

Het gehele jaar door kunnen groepen op elk gewenst moment deelnemen aan een cultuur historische rondleiding over de Joodse Begraafplaats te Oisterwijk (met uitzondering van zaterdag, de Sabbat). Bel of mail met Kees Welmers via telefoonnummer 06 – 55 15 26 75 om een afspraak te maken. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de geschiedenis van de joden in Oisterwijk. In het metaheerhuisje wordt stilgestaan bij de vroegere gebruiken bij een begrafenis.