ondernemers

Het KVL Velleke: Vezello wint van KVL


Wekelijks publiceren wij een anekdote uit de Velleke’s, het informatieblad van en voor medewerkers van de KVL van 1975 tot en met 1993. Ze zijn zorgvuldig bewaard door voormalig medewerker Bep van den Berk en geschonken aan de Collectie van Ad Wolfs adr. Zn. Stichting behoud cultureel en industrieel erfgoed Moergestel.

Sinterklaas en zijn Piet, uiteraard met een zak vol cadeautjes en lekkers (Bron: Velleke)

De KVL was zo te lezen een samenleving in het klein; destijds groot. Zo had de dochtermaatschappij Vezelo een eigen voetbalclub, en ook de KVL in Oisterwijk was sportief voorzien. Die laatste moest het keer op keer afleggen. Met uitslagen van 12-1 en 13-3 verloren de KVL’ers van het veel sterkere Vezelo. “Complotdenkers” waren er destijds ook al; want er ontstond een vermoeden dat Vezelo vermoedelijk ‘alleen een dekmantel is voor routiniers in dit vak.’

Pieten

Of het bewust was of destijds meer gewoonte? Het is ons onbekend. Opvallend is wel dat de aankondiging van de komst van Sinterklaas gepaard gaat met “Pieten”.  In het stukje voor de kinderen van 3 tot en met 8 jaar komt het woord “zwart” geheel niet voor, evenals het woord “knecht” niet. De tekening doet vermoeden dat ook toen de gezichten zwart waren.

 

Klik en lees hier dit Velleke

Klik hier en lees eerdere edities