Krekul

Burgemeester Oisterwijk over opvang van 76 vluchtelingen uit Oekraïne


Burgemeester Hans Janssen spreekt over een gastvrij Oisterwijk, in relatie tot de opvang van 78 vluchtelingen uit Oekraïne:


Gastvrij Oisterwijk

Steun de bevolking van Oekraïne.

De oorlog in Oekraïne duurt nog altijd voort. Een oorlog met groot menselijk leed en enorme materiële schade. Terwijl we hoopten dat er snel een einde aan zou komen, zijn we inmiddels al meer dan 11 weken verder. Weken van ongeloof, onbegrip, onmetelijk verdriet en angst, maar ook van hoop, solidariteit, medeleven en vele hulpacties.

Onze gemeente laat zich ook hier weer van de beste kant zien. Velen steunen Oekraïne en de vluchtelingen met uiteenlopende grote en kleinere acties en gebaren. Inwoners hebben gastvrij hun deuren open gezet om vluchtelingen op te vangen. Inmiddels worden in Oisterwijk 76 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, waarvan 68 bij particulieren. Als gemeente dragen we daar aan bij en we onderzoeken momenteel nog andere mogelijke opvanglocaties. Daarbij kijken we niet alleen naar mogelijkheden voor opvang van Oekraïense vluchtelingen. De nood is hoog bij meerdere doelgroepen. Ook daarvoor staan we als gemeente aan de lat.

Hoewel we na twee coronajaren met z’n allen wel toe waren aan stabiliteit, zijn we van de ene in de andere bizarre situatie terecht gekomen. Corona heeft sporen nagelaten, maar ook de oorlog heeft gevolgen voor ons. Denk alleen al aan de enorm gestegen energieprijzen. Daarom ben ik ook zo trots op de veerkracht die ik in onze gemeente tegenkom. Ik hoor en zie dat we omkijken naar elkaar. Dat we zorgen voor elkaar. Ik hoop dat we dat kunnen vasthouden en op je mogen blijven rekenen.

Inwoners van Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom leven mee met vluchtelingen uit Oekraïne. Ik kan mij voorstellen dat je vragen hebt over de situatie. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. In Oekraïne maar ook in Nederland. Op de website www.oisterwijk.nl/oekraine hebben we een pagina ingericht met veelgestelde vragen en antwoorden. Door de veranderlijke situatie hebben we nog niet op alle vragen een antwoord. We werken dit bij als het mogelijk is. Maar misschien helpt het je. Of brengt het je op ideeën. Om iets voor een ander te betekenen. Want in Oisterwijk kijken we om naar elkaar.

Hans Janssen
Burgemeester