uitgelicht

Prins Bernhard was in Oisterwijk


Prins Bernhard met militair tenue in een legergroene jeep op bezoek in Oisterwijk. Dit en meer Koninklijke fragmenten zijn te zien in de documentaire die LOVO stagiair Tristan van Tongeren heeft gemaakt. Zondag te zien bij LOVO, en binnenkort ook op deze website.

LOVO-Stagiair Tristan van Tongeren heeft voor Koningsdag 2022 een documentaire gemaakt over Koninklijk Oisterwijk. Alle Koninklijke bezoeken aan Oisterwijk, de afgelopen 200 jaar, maar ook de instanties met de naam Koninklijk of Predicaat Hofleverancier komen aan bod. Het Koninklijk Postkantoor, de KVL, de Koninklijke verenigde Lederwaren, Koninklijke Harmonie Asterius en Van Bommel hebben het predicaat ‘hofleverancier’.

Napoleon
Zijn beeldverhaal begint in 1807 bij Koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon van Frankrijk. De koning Sprak recht in de Drye Swaantjes over een hekele kwestie van de kerken. De omzwervingen van deze Koning door Brabant is zichtbaar dankzij beelden van Omroep Brabant met presentator Merlijn Passier en zijn vaste camerman Okkie. De Petruskerk werd door Konin Lodewijk Napoleon teruggegeven aan de Katholieken en uit de staatskas kwam geld om het Napoleonskerk te realiseren. Gelukkig is dit nagespeeld voor ‘Oisterwijk 800 jaar Stadsrechten’ door diverse Oisterwijkse bekende toneelspelers. Van deze koning is de bekende uitspraak: “Iek ben Konijn van Olland” in een poging zich in het Nederlands voor te stellen.

Maxima op bedrijfsbezoek in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Bij de Reuzenoptocht in 2015 krijgen we een flashback omdat Franse legertroepen over de Lind marcheren met kanonvuur. Net als in de tijd van Lodewijk Napoleon. Dezelfde Franse Troepen die bij de Slag van Waterloo werden verslagen door de geallieerden met Koning Willem II in de gelederen. Koning Willem I komt terug in de ondernemersprijs die Maxima aan firma Tobrocco overhandigde.

Koningin
Koningin moeder Emma werd in 1930 gastvrij ontvangen in Oisterwijk. Zij verbleef bij Hotel Bos en Ven. In 2015 is de aankomst met Koninklijke stoomtrein nagespeeld, wederom met lokale toneeltalenten. Dit ter gelegenheid van 150 jaar Spoor Tilburg-Oisterwijk-Boxtel. Een sleutelmoment voor de lokale economie in Oisterwijk. Toeristen konden Oisterwijk per spoor bereiken. Werknemers konden ook naar Oisterwijk komen. Koeienhuiden werden aangevoerd en de halffabrikaten van diverse leersoorten werden afgevoerd uit Oisterwijk.

Prins Bernhard op bezoek in Oisterwijk (Fragment uit docu LOVO)

Helikopter
Prins Bernhard was een gezien gast bij hotel de Swaen en had privé vrienden waaronder Carol Schade. Ook zijn troep jachthonden werden in Oisterwijk verzorgd. Diverse verhalen over landingen met een helikopter in het dorp en in de bossen doen de ronde. Eentje kunnen we in ieder geval aantonen met een foto.

In 1999 bezocht Koningin Beatrix Oisterwijk. 200 Gildebroerders uit heel Brabant waren aanwezig om haar de eer te bewijzen. Het regerend staatshoofd mag traditioneel als enige over de veelkleurige Gildevaandels lopen. Nadat haar schoenen waren gepoetst.

Maxima
Die eer viel ook Koning Willem Alexander en Maxima ten deel in 2013. Hoewel Koningin Maxima strikt volgens de regels er niet overheen had mogen lopen. Maar ach traditie blijven levend door af en toe te veranderen. We sluiten af met Prinses Margriet die vorig jaar het beeld “Helden van de Zorg” van Kees Verkade onthulde tegenover Groot Speyck, natuurmonumenten. Bij deze LOVO-docu verzorgden Marieke van Rijsewijk en Nico van Schijndel de voice-over en Karel Verkerk research en redactie.

Niet alleen onze gewaardeerde harmonie Koninklijke Asterius heeft Koninklijke allure; na het zien van de documentaire heeft heel Oisterwijk wel wat Koninklijke allure.