ondernemers

Energietoeslag komt voor een deel van de inwoners eerder


Het was voor een aantal inwoners en partij PRO vreemd, dat de gemeente de energietoeslag heeft uitgesteld vanwege extra werk. Tegelijk doet de gemeente ook erg haar best om te voorkomen dat mensen in de schulden geraken.

Het kabinet heeft de energietoeslag verhoogd van € 200 naar € 800. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) gaf drie weken geleden aan dat alle lichten op groen stonden, maar Gemeente Oisterwijk liet daags daarna op 17 maart weten dat er in Oisterwijk niet voor is gekozen om meteen al een deel te betalen: ‘omdat dit achteraf zowel voor inwoners als voor onze medewerkers zorgt voor onduidelijkheid en veel werk is. Begin mei zal duidelijk zijn op welke manier inwoners met een laag inkomen de eenmalige energietoeslag kunnen aanvragen en/of voor welke inwoners die automatisch wordt toegekend.’ Inwoners die hierdoor in de problemen komen konden contact zoeken met Schuldhulpverlening via Loket Wegwijs Oisterwijk.

Politiek

Myrte Hesselberth is fractievoorzitter van PRO Oisterwijk (Foto: Andress Kools).

Myrte Hesselberth van partij PRO riep als enige lokale partij op om haast te maken; van de overige partijen ook na ons verzoek geen reactie. Het college (burgemeester en wethouders) werd door hen aangespoord de energietoeslag zo snel mogelijk uit te keren, maar daar werd nog geen gehoor aan gegeven. Deze week lezen we op de gemeentepagina wel dat de gemeente wil helpen om schulden te voorkomen, en dat inwoners die hulp kunnen gebruiken zich kunnen melden. ‘We komen graag op een laagdrempelige manier in contact met onze inwoners als er schulden (dreigen te) ontstaan. Als de gemeente signalen ontvangt dat dit het geval is, nemen wij ook zelf het initiatief om mensen te benaderen en hulp aan te bieden.’ Het lijkt echter strijdig met de boodschap dat de gemeente de energietoeslag nog tot half mei op de plank laat liggen.

Sneller

Toch is er voor een deel van de gedupeerden goed nieuws. Voor hen, zo blijkt uit navraag, komt die toeslag gelukkig sneller. Gemeente Oisterwijk kiest er nog steeds voor om (delen van) de energietoeslag niet vooruit te betalen vanwege de dubbele aanvraag en verwerking daarvan, en daarmee te wachten tot half mei. In afwachting van die aanvraag, kunnen energieleveranciers mogelijk wel uitstel van betaling geven. Voor inwoners die al bekend zijn bij de gemeente omdat zij een uitkering ontvangen kan de uitbetaling gelukkig wel sneller. Deze doelgroep krijgt de energietoeslag medio april automatisch uitbetaald.

Voor wie hulp wil bij (dreigende) schulden, klik hier.