uitgelicht

Energietoeslag voor lagere inkomens door Gemeente Oisterwijk uitgesteld


Vanwege de toenemende hoge energieprijzen heeft Minister Schouten maandag aangegeven: ‘Gemeenten kunnen nu al beginnen met uitkeren van de energietoeslag.’ Gemeente Oisterwijk doet dit niet.

Snelle hulp is nodig

Het kabinet heeft de energietoeslag verhoogd van € 200 naar € 800 en wil ervoor zorgen dat huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag zo spoedig mogelijk ontvangen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangegeven dat gemeenten mogen starten met de uitbetaling. Met de hulpmiddelen die beschikbaar zijn gesteld, zoals een richtlijn en een handreiking, kunnen gemeenten hiermee verder. Minister Schouten: “Voor veel huishoudens met een kleine beurs is de nood hoog door de gestegen energieprijzen, duurdere boodschappen en de hoge prijzen aan de pomp. Het kabinet heeft voor hen de energietoeslag verhoogd om de pijn van de prijsstijgingen beter te dempen. Ik vind het belangrijk dat gemeenten deze huishoudens nu snel lucht kunnen bieden.”

Advies

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente. Ook kunnen zij hulp vragen bij de energieleverancier voor een betalingsregeling of via de gemeente, zo geeft het ministerie aan. Er is ook een landelijk telefoonnummer 0800-8115 waar mensen met geldzorgen anoniem terecht kunnen voor advies op maat en doorverwezen worden naar passende hulp.

Afwachten

Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk laat desgevraagd weten dat er in Oisterwijk niet voor is gekozen om nu al een deel te betalen: ‘omdat dit achteraf zowel voor inwoners als voor onze medewerkers zorgt voor onduidelijkheid en veel werk is. Begin mei zal duidelijk zijn op welke manier inwoners met een laag inkomen de eenmalige energietoeslag kunnen aanvragen en/of voor welke inwoners die automatisch wordt toegekend.’ Inwoners die hierdoor in de problemen komen kunnen contact zoeken met Schuldhulpverlening via Loket Wegwijs Oisterwijk.

 

Update

In reactie op dit bericht laat partij PRO weten dat zij het college (burgemeester en wethouders) vandaag opgeroepen hebben de energietoeslag zo snel mogelijk uit te keren. Hier is nog geen gehoor aan gegeven.