uitgelicht

Henk Schoones vertelt over vallen en weer opstaan


In het leven krijgen we allemaal te maken met tegenslagen. Vaak klein, soms groot. Deze zogenoemde ‘life-events’ hebben een enorme impact. Daar weet oud militair Henk Schoones (68) uit Oisterwijk alles van. Hij kreeg 7 jaar geleden een hersenbloeding en moest opnieuw leren eten, praten en bewegen. Toch herpakte hij zich al na enkele dagen. “Of ik geluk had weet ik niet, maar drie dagen na mijn hersenbloeding kon ik al iets. Het was maar klein, maar de vooruitgang motiveerde mij.” Stap voor stap werkte hij aan zijn herstel. En gaf een nieuwe wending aan zijn leven.

Het verhaal van Henk Schoones (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Henk Schoones vertelt over zijn lange revalidatietraject: “Je hoort vaak dat mensen hun levensvreugde weer terug moeten vinden. Ik heb daar gelukkig geen moeite mee gehad. Ik zei letterlijk tegen mezelf: ‘Kijk maar hoe ver je komt’. Ik keek zelfs met een afstand naar mijn situatie. Het was een aparte ervaring om verzorgd te worden. Ook de begeleiding tijdens mijn verdere revalidatie vond ik bijzonder. Hier is het zaadje gepland om wat voor anderen te willen doen.”

Lichaam én geest
Na zijn revalidatietraject in Tilburg kwam hij bij WYzorg in Oisterwijk terecht. “Ik vind hun formule prachtig. Het werken aan een gezond lichaam én een gezonde geest past bij mij.” Henk wandelt daar graag en wordt steeds fitter. “Al wandelend kwam ik tot de conclusie dat ik weer verder wilde. Ik besloot om een seniorencoach opleiding te gaan doen. Ook rondde ik onlangs een opleiding cognitieve gedragstherapie af.”

Persoonlijke titel
Het lijkt misschien een bijzondere stap voor een oud-militair, maar schijn bedriegt. “Ik heb altijd al een brede interesse gehad. Ooit heb ik de sociale academie gedaan. En ik kom al twintig jaar in het klooster. Monniken onderzoeken het leven en nemen daar de tijd voor. Dat vind ik mooi. Coaching is modern. In de opleidingen kwam alles mooi bij elkaar.” Nu wandel ik met andere cliënten. Maar niet als maatje of vrijwilliger. Ik doe dat op persoonlijke titel. Als broer of als buurman. Met mensen met wie er een klik is.”

Samen wandelen
De wandelingen zijn heel afwisselend. “Vanuit mijn aanwezigheid in het moment, schep ik ruimte voor de ander. Soms ontstaan er mooie gesprekken. Maar dat kan niet altijd. Bijvoorbeeld als iemand afasie heeft en niet kan praten. Dan moeten we samen ontdekken wat fijn is om te doen. Als je wereld klein wordt, is er nog genoeg over. Het geluid van een kabbelend beekje, de carillon of een vogeltje. Er was eens een mevrouw die graag bloemetjes plukte. Dan doen we dat. Dit ontstaat spontaan. Daar haalde zij echt plezier uit.”

Meer mens
Henk blijft bescheiden over zijn inzet voor anderen. “Ik kies bewust voor een waardegericht leven. Voor mij betekent dit gezond en blijmoedig door het leven gaan. Verantwoordelijkheid nemen hoort daar ook bij. Voor mezelf en voor mijn omgeving. Het is geen verdienste van mij. Ik doe het vanuit liefde en het maakt mij nog meer mens.”


Heb je een vraag of hulp nodig?
Soms zit het leven (even) tegen en lukt het niet alleen. Blijf er niet te lang mee zitten. Vraag hulp aan je omgeving. Aan familie, de buren of vrienden en kennissen. Of neem eens een kijkje op de website www.wegwijsinoisterwijk.nl of de website www.HaarenEEN.nl. Daar vind je een breed aanbod aan vrijwilligersorganisaties in Oisterwijk. Zij staan voor je klaar.

Je kunt ook vraag stellen of hulp krijgen via Loket Wegwijs. Bel naar (013) 30 30 440. Bereikbaar maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 – 12.00 uur en woensdag van 13.00 – 17.00 uur.  Of mail naar loketwegwijs@oisterwijk.nl.

Het persoonlijke verhaal van Henk Schoones is onderdeel van de campagne Voor Elkaar. De campagne is een samenwerking met inwoners, vrijwilligers, sociale organisaties en Gemeente Oisterwijk.

DTZ logo low