Vroeger stonden er in winkels kassa’s waar de prijzen op werden aangeslagen.
Het apparaat telde de bedragen bij elkaar op en bij het afrekenen was er een knop om de kassalade open te laten springen zodat het geld dat de klant betaalde daarin kon worden gelegd en het wisselgeld kon worden gegeven. De kassabon rolde er al tijdens het aanslaan van aankopen uit, dus die hoefde alleen nog maar te worden afgescheurd. Tegenwoordig gaat het er aan de kassa heel anders aan toe. De kassa is voor winkeliers meer dan een apparaat om aankopen af te rekenen.
Voorraadmanagement en boekhouding
Vroeger moest een winkelier handmatig zijn voorraden bijhouden. Hooguit werd hier een Excel bestand voor gebruikt of een speciaal voorraadbeheer programma. Aan de hand van de informatie daaruit kon worden bepaald wat er moest worden besteld bij de groothandel. Vandaag de dag is het allemaal een stuk makkelijker. De kassa hangt in het netwerk van de winkel en geeft de informatie over verkochte producten meteen door aan het systeem dat de voorraden bijhoudt. En de gegevens over het afgerekende bedrag plus de kassabon staan direct in de boekhouding. De BTW wordt netjes opgeteld evenals de omzet. De winkeleigenaar hoeft bij het doen van de administratie de gegevens alleen nog maar te controleren en vervolgens door te sturen naar zijn boekhouder of er zelf de aangifte omzetbelasting mee in orde te maken.
Gemak dient de mens
Ga je als winkelondernemer vandaag de dag een kassasysteem kopen dan kun je dat volledig laten aanpassen aan je persoonlijke wensen. Een supermarkt heeft immers heel andere prioriteiten dan een kledingwinkel of een verkoper van muziekinstrumenten of meubels. Die laatste wil bijvoorbeeld dat een aankoop meteen wordt doorgestuurd naar de leverancier, omdat een piano of hoekbank meestal op bestelling wordt geleverd. En dan zijn er ook nog de internet aankopen. Heel wat winkels verkopen tegenwoordig hun spullen online, soms naast een fysieke winkel. Al die verkopen moeten in goede banen worden geleid en de cijfers moeten kloppen in de boekhouding.
Doorontwikkeling van de moderne kassa

Bij DISH, een bedrijf dat digitale kassasystemen levert voor winkeliers en horecaondernemers, zitten ze niet stil. De systemen worden steeds verder aangepast en verfijnd. Het belangrijkste doel daarbij is om het de ondernemers makkelijker te maken. De tijden dat je als eigenaar van een zaak ’s avonds nog uren aan de administratie zat of die taak aan je partner uitbesteedde die er een dagtaak aan had liggen in veel gevallen definitief achter ons. Het enige nadeel van zo’n geavanceerd systeem is dat de boel meteen helemaal plat ligt als er een computerstoring is. Ook als de stroom uitvalt kun je meteen niets meer want er kan geen aankoop meer worden afgerekend.. Maar dat betekent niet dat ondernemers dan toch maar weer teruggrijpen naar de administratie op de achterkant van het spreekwoordelijke sigarendoosje.
* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer