Gemeente Oisterwijk laat slechtziende bezoekers struikelen.
Ze weten ervan, ze hadden toegezegd er iets mee te doen, maar daarbij zijn ze volledig voorbij gegaan aan de praktische werking: het werkt niet!
Al vele jaren wordt er aandacht gevraagd voor de inrichting van stoepen in het centrum, waar het gaat om voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Tijdens de markt worden blindegeleidestroken op aanwijzing van de gemeente geblokkeerd door marktwagens, terrassen zijn door de gemeente te dicht bij de geleidestroken verhuurd, en op sommige straten is geheel geen geleidestrook aanwezig.
Gevels

Dat laatste is onder andere in de Dorpsstraat en Stationstraat het geval. Volgens de gemeente zou de doelgroep op die plekken gebruik kunnen maken van geleiding via de gevels. ‘Vergeten’ werd dat het gedeelte op de stoep waar deze mensen gebruik van moeten maken, ook aan ondernemers wordt gegund om reclameborden en producten te stallen. Met twee ervaringsdeskundigen werd een videoverslag gemaakt van een wandeling door de Dorpsstraat (zie onder) om de situatie in beeld te brengen.
Stationstraat
Later werd door het gemeentebestuur beloofd om er iets aan te gaan doen, om te beginnen in de Stationstraat. Partij Gemeente Belangen (PGB) viel het echter op, dat na de herinrichting van die straat, er geen stroken waren aangebracht. Er werden door deze Oisterwijks grootste regeringspartij voor de zoveelste keer vragen over gesteld. De reactie van het college (burgemeester en wethouders): ‘Bij de herinrichting van de Stationsstraat wordt de geleidemarkering aangebracht volgens de geldende normen.’ Opnieuw (net als in de Dorpsstraat) gaf het college aan dat de doelgroep gebruik kan maken van de gevels. Althans, dat is hun argument. De ziende mensen van onze gemeente hebben dat zo bedacht. Na een bezoek aan die straat en het maken van wat foto’s, gaf PGB aan nog niet te weten hoe verder; ze willen eerst in gesprek.
Blind
Blijkbaar is ook hier ‘vergeten’ dat ondernemers de strook voor hun gevel gebruiken om van alles neer te zetten (zie foto’s). De blinde personen uit onze eerdere video geven dat aan. Ze worden door dit alles gedwongen op straat te lopen. En ook daar gaat het mis. Zou er normaal een stoeprand zijn die als geleiding kan dienen; die stoeprand is er in de nieuwe inrichting van de Stationsstraat niet. Het is zelfs zo, dat op sommige plekken in deze straat automobilisten en vrachtverkeer blijkbaar niet goed zien wat stoep of straat is, en met gemak over de stoep rijden. ‘Wij hebben heel sterk de indruk, dat het weer diplomatiek geneuzel is en dat er weinig zal gebeuren,’ aldus de reactie van deze twee ervaringsdeskundigen.
Bewust
Gemeente Oisterwijk blijkt niets ‘vergeten’ te zijn. Ze geven aan rekening te houden en bij aanpassingen in gesprek te gaan met belanghebbenden. Het mengen van twee functies (blindengeleiding en productreclame) op eenzelfde stoepdeel blijkt dan ook een bewuste keuze. ‘Er zal in drukke gebieden zoals een centrum altijd een overloop zijn van verschillende gebruiksfuncties waarbij mensen, of het nu gaat over toegankelijkheid of niet, altijd rekening met elkaar moeten houden.’ De inrichting is volgens de gemeente volgens de norm. ‘Daarbij moeten we het doen met de ruimte die er is, en proberen dit in te passen tussen alle andere belangen die er in de straat zijn.’
Dat dit in de praktijk niet werkt was vooraf bekend; de constatering van de ervaringsdeskundigen wordt genegeerd; de nieuwe inrichting van de Stationsstraat is voor deze doelgroep niet werkbaar. De overige inrichting van Lind, weekmarkt en Dorpsstraat is dat vooralsnog ook niet …

Twee video’s die in 2023 gemaakt zijn om de situatie voor de doelgroep inzichtelijk te maken:
Enkele voorbeelden uit de Dorpsstraat:
Enkele voorbeelden van de markt:
Klik en lees meer berichten over de blindengeleidestrook in het centrum van Oisterwijk