Een deel van de vragen wordt niet beantwoord; een deel uitgesteld. Het blijft lastig voor Gemeente Oisterwijk om aan de normen voor blindegeleidestroken en – op dit onderwerp – aan het VN-verdrag voor inclusie te voldoen. Zo blijkt opnieuw uit reactie op vragen van regeringspartij PGB.
Hulpvragen
Partij Gemeente Belangen heeft recent opnieuw vragen gesteld over de inrichting van de openbare ruimte, waar het gaat om toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden (zie onder). Dit mede naar aanleiding van hulpvragen van inwoners uit de doelgroep. Al meer dan tien jaar is er met regelmaat aandacht voor de problemen die deze doelgroep ervaart, waarbij uiteindelijk middels video opnamen (zie onder) inzichtelijk is gemaakt waar deze mensen tegenaan lopen. Deels erkent de gemeente de problemen, en heeft na eerdere ontkenning later alsnog aanpassingen toegezegd; deels worden maatregelen vooruit geschoven en vragen van de raadspartij onbeantwoord gelaten.
Gemeente
Het college (burgemeester en wethouders) laat aan de partij weten dat zij zeker oog hebben voor het onderwerp. Daartoe zijn er – zo geven zij aan – begin 2024 na overleg geweest met Platform Toegankelijk Oisterwijk (PTO) aanpassingen gedaan. De geleidestrook bij het raadhuis is eerder al aangepast. De aanpassing aan de Stationstraat volgt nog, omdat tijdens de werkzaamheden de juiste materialen niet aanwezig waren. Overige kleine en grotere aanpassingen worden volgens het college meegenomen in respectievelijk klein en groot onderhoud of herinrichting. De start van het opstellen van beleid hiertoe zou nog dit jaar moeten volgen, eveneens in samenspraak met PTO.
Handhaving

Opvallend in de reactie aan PGB, is de opmerking van het college: ‘We houden daarnaast actief toezicht op het vrijhouden van de geleidestroken.’ Om te beginnen moet daarbij opgemerkt worden, dat volgens de geldende normen niet alleen de geleidestrook vrij moet zijn en blijven, maar ook naastgelegen stoepen. In het centrum van Oisterwijk is dat niet altijd het geval. De stroken zijn door de gemeente dicht bij terrassen gepositioneerd. Gebruikers van die terrassen plaatsen – onbedoeld – hun stoel op of naast de strook, of het meubilair staat door deze inrichting dermate dicht tegen de strook dat de doelgroep er tegenaan loopt. Hierop handhaven kan alleen als de inrichting van strook en terras wordt aangepast.
Winkels
Daar waar geen geleidestrook is – we lezen het ook in de reactie van afgelopen week – gaat de gemeente ervan uit dat de doelgroep gebruik maakt van de gevels. Die situatie is voor een deel van toepassing in de nieuw ingerichte Stationsstraat, en bijvoorbeeld ook van toepassing in de Dorpsstraat. In de praktijk echter werkt dat niet, omdat de gemeente in haar vastgestelde beleid diezelfde ruimte ook beschikbaar stelt aan winkeliers voor promotieborden en productpresentaties e.d.. Er zijn hierin meerdere beleidsregels, wetten en normen die strijdig zijn met elkaar. Het onwerkbare van deze ‘geleiding’ is eerder door twee personen uit die doelgroep overduidelijk bestreden, zoals te zien in onderstaande video.

Markt
Nog opvallender is de opmerking van de gemeente over toezicht en handhaving, waar het gaat om de weekmarkt in het centrum van Oisterwijk. Het college is ook hier zelf verantwoordelijk voor de inrichting van het marktgebied, en heeft zelf besloten dat marktwagens op of direct tegen de strook mogen parkeren. Dat is niet alleen ongewenst, maar volgens een eerdere opgave van een wijkagent ook verboden. Het is strijdig met het beleid dat tegen anderen wordt gebruikt die vergelijkbaar handelen. De eerdere uitleg dat tijdens de markt de marktkramen als geleiding kunnen dienen, en mensen met een visuele beperking hun weg over de markt kunnen vervolgen, is eveneens door bestreden (zie video).
Geen reactie
Tot slot valt op, dat het college niet op alle de door de doelgroep via PGB aangedragen gebreken inhoudelijk reageert. De onderdelen 2 tot en met 5 komen in de beantwoording van het college niet voor, anders dan het hierboven in het algemeen vermelde ‘actief toezicht’. Van handhaving is geen sprake, omdat de gemeente deels de beperkingen zelf veroorzaakt; handhavers hebben eerder dan ook aangegeven om die reden niet te kunnen ingrijpen. Markt-, horeca- en winkelondernemers kunnen er ook nauwelijks iets aan doen, omdat hen het gebruik van die stoepdelen zijn toegewezen.
Raadslid Roel van den Bersselaar (PGB) laat desgevraagd weten naar aanleiding van de reactie van het college, met PTO en enkele inwoners uit de doelgroep in gesprek te gaan, alvorens richting het college te reageren.
Opmerkingen van gebruikers met een visuele beperking, die door PGB aan het college zijn voorgelegd:
– De geleidestrook voor het raadhuis leidt niet naar een oversteekplaats, maar naar de deur van het raadhuis;
– De geleidestroken worden deels geblokkeerd door gebruikers van de terrassen;
– Reclameborden van winkeliers staan (deels) op de geleidestrook;
– Vazen met een smalle basis die naar boven toe breder worden staan naast de geleidestrook. De smalle basis wordt niet gevonden met de geleidestok, maar de breder toelopende bovenkant wordt heel goed gevonden door heupen, knieën e.d.;
– De (voorraad-)wagens van de markt staan op de geleidestrook;
– De geleidestrook aan de zuidkant ligt te dicht bij de bomenrij waardoor zij regelmatig tegen de struikjes e.d. aanlopen die rondom de bomen staan;
– De Stationstraat is opnieuw aangelegd en daar zou een geleidestrook komen. Die is niet gerealiseerd.
Twee video’s die in 2023 gemaakt zijn om de situatie voor de doelgroep inzichtelijk te maken:
Enkele voorbeelden uit de Dorpsstraat:
Enkele voorbeelden van de markt:
Klik en lees meer berichten over de blindengeleidestrook in het centrum van Oisterwijk