Care Inn

Expositie Bonsaivereniging Haaren


De Haarense Bonsaivereniging Shohin bestaat 30 jaar. Zaterdag 25 mei van 9:00 tot 17:00 uur organiseren de leden een expositie van hun kunstig gevormde boompjes.

Meerdere soorten en vormen Bonsai boompjes zijn te zien op de tentoonstelling.

Een klein groepje geïnteresseerden in Bonsai boompjes ging 30 jaar geleden naar een cursus om een bonsai te leren maken. Men was zo enthousiast dat besloten werd om elkaar regelmatig te blijven zien. ‘Bonsai’ betekent ‘boom in pot’ en de bonsaikunst is ongeveer duizend jaar voor Christus ontstaan aan het Chinese hof. Later kwam deze verder tot ontwikkeling in Japan.

30 jaar geleden, oktober 1994 is de Haarense Bonsaivereniging opgericht. De naam Shohin is in maart 2011 toegevoegd evenals het Logo van onze vereniging. Het aantal leden heeft gedurende al deze jaren gevarieerd van 8 tot 10 leden. De naam Shohin (een bonsai stijl) refereert dan ook naar het aantal leden. Shohin betekent, “Klein van omvang”.

Vanwege het 30 jarig bestaan houdt de vereniging op zaterdag 25 mei een jubileumexpositie. Een aantal leden is al 30 jaar bij deze vereniging. In de loop der jaren zijn er leden afgevallen en weer nieuwe hebben zich aangesloten. Elke 2e maandag van de maand komen zij bijeen bij Tuincentrum Jan van de Wiel in Haaren voor een werkavond. Regelmatig zijn er uitjes, zo zijn ze vorig jaar bij de grootste Acer kwekerij van Europa op bezoek geweest.

Tijdens de expositie worden diverse Bonsais gepresenteerd. O.a. Loofbomen, naaldbomen en enkele tropische bomen. Er is een verscheidenheid aan verschillende stijlen. Er is ook een verschil te zien van bomen die de eindfase hebben of naderen. Eigenlijk is een bonsai nooit af; elk seizoen moet een boom aangepast / gecorrigeerd worden, nieuwe takken vervangen de oudere of zelfs de dode. Leden die net zijn begonnen laten de beginfase van een boom zien. Tijdens de expositie zijn de leden aanwezig en geven graag uitleg, wellicht sluit u zich bij hen aan.

U bent van harte welkom bij Jan van de Wiel, Oisterwijkse weg 1 Haaren, de entree is gratis.