uitgelicht

Er komen verkiezingen aan voor het Europees Parlement


Donderdag 6 juni zijn de Verkiezingen voor het Europees Parlement. Je brengt je stem uit op kandidaten van een van de Nederlandse partijen die deelnemen.

In alle 27 lidstaten vinden de verkiezingen plaats tussen 6 en 9 juni 2024. In het Europees Parlement zitten 720 Europarlementariƫrs. Daarvan komen 31 parlementsleden uit Nederland. Je kunt niet op kandidaten uit een ander land stemmen. De Europese verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats.

Wie mag er stemmen

Stemmen kan bij een van de vele stembureaus (Foto: Joris van der Pijll)

Om je stem uit te mogen brengen op 6 juni moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of lid zijn van een andere EU-lidstaat, 18 jaar of ouder zijn en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. Dit gebeurt alleen bij bijzondere omstandigheden bijvoorbeeld na een uitspraak van een rechter.

Nodig om te stemmen

Via de post krijg je een stempas. Deze krijg je uiterlijk 23 mei. De stempas neem je samen met een legitimatiebewijs mee naar het stembureau. Voor het stembureau is jouw stempas het bewijs dat je jouw stem nog niet bij een ander stembureau hebt uitgebracht. Je mag in onze gemeente zelf bepalen bij welk stembureau je stemt. Op je stempas staat vermeld welk stembureau voor jou het dichtst in de buurt is. Ook krijg je via de post een kandidatenlijst. Hierop staan alle partijen en kandidaten waarop je kan stemmen. De kandidatenlijst krijg je uiterlijk 31 mei.

Meer informatie, locaties, machtigingen en dergelijke leest je op de website van Gemeente Oisterwijk (klik).