Care Inn

Dingen om op te letten bij het verzekeren van je fiets *


In Nederland hebben we meer fietsen dan inwoners. Daar staan we inmiddels wereldwijd om bekend.

 

Helaas betekent zo’n grote hoeveelheid fietsen ook dat er jaarlijks veel fietsen gestolen worden. Op jaarbasis zijn dat er enkele honderdduizenden. Gelukkig kun je jezelf en je fiets beschermen tegen dit risico door een fietsverzekering af te sluiten. Er komt wel het een en ander kijken bij het afsluiten van zo’n verzekering. Daarom vertellen we je in deze blog waar je allemaal op moet letten.

Je bent verplicht een goed slot te gebruiken

Met een fietsverzekering kun je dus rekenen op een vergoeding van de verzekeringsmaatschappij als je fiets gestolen wordt. Maar wil je je fiets verzekeren tegen diefstal, dan stelt de verzekeraar wel bepaalde eisen. Zo ben je verplicht om gebruik te maken van een goed slot. Meestal is dat een ART-2 slot, maar voor fatbikes wordt er gevraagd om een slot dat nog sterker is. Wordt je fiets een keer gestolen, dan dien je ook de beide sleutels van het slot in te leveren bij de verzekeraar. Een van die sleutels moet sporen van gebruik vertonen. Zo weet de verzekeraar zeker dat je je fiets op slot hebt gezet en dat de diefstal jou dus niet aan te rekenen valt.

Er is sprake van een eigen risico

Een gestolen fiets (Bron: Facebook Politie Groene Beemden)

Nog iets waar je op moet letten bij het sluiten van een fietsverzekering, is het feit dat er sprake is van een eigen risico. Dat viel natuurlijk te verwachten, want bij heel veel verzekeringen wordt er gewerkt met een eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering, waar veel mensen een eigen risico van tegen de 400 euro hebben. Gelukkig is het eigen risico bij een fietsverzekering een stuk minder hoog. Sterker nog, bij bepaalde vormen van schade wordt er helemaal niet met een eigen risico gewerkt. Bij andere vormen van schade bedraagt het eigen risico meestal een paar tientjes.

Niet alles is meeverzekerd

Het is goed om te weten dat niet alles is meeverzekerd bij een fietsverzekering. Wil je je bakfiets verzekeren, weet dan dat accessoires niet altijd standaard zijn meeverzekerd. Soms is het nodig om hiervoor een aanvullend pakket af te sluiten. Dit verschilt wel per verzekeraar en vaak wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen accessoires die vast zitten en accessoires die los te halen zijn. Check daarom dus goed de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit. Dat advies geldt overigens niet alleen voor het verzekeren van je fiets!

Opgevoerde fietsen tellen niet mee

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier