Care Inn

AZC School Oisterwijk in de race voor ANWB Verkeersplein


Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’.

Een voorbeeld van een ANWB Verkeersplein.

Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Noord-Brabant doen 44 basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link.

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.
Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.

In totaal zijn er dit jaar ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Hiermee wil de ANWB het verkeersinzicht van kinderen verbeteren.

De ANWB zet zich al jaren in voor de fietsveiligheid van kinderen, onder meer met het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Hiermee bezoekt de ANWB jaarlijks meer dan 900 scholen en worden meer dan 160.000 kinderen bereikt. Met het ANWB Kinderfietsenplan worden gebruikte fietsen ingezameld en opgeknapt voor kinderen die zelf geen fiets hebben. Zo kunnen zij toch meters maken in het verkeer.