uitgelicht

Alles wat je moet weten over de DMAIC-structuur*


We zijn continu opnieuw bezig met zowel ons zelf verbeteren als de processen binnen een bedrijf verbeteren.

Als een proces namelijk wordt verbeterd, dan heb jij daar namelijk ook profijt van. Er zijn veel verschillende manieren waarop je processen binnen een bedrijf kan verbeteren, maar één van de meest effectieve methodes blijft toch wel de DMAIC-structuur. Als je dit interessant vind voor jouw bedrijf, lees dan vooral verder, want hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de DMAIC-structuur.

Define

De eerste stap in het proces van de DMAIC-structuur, is de D van “Define”. Dit is een Engels woord en staat voor het definiëren van het probleem, zonder dat je weet wat het probleem is kan je het probleem namelijk ook niet aanpakken. Hierbij wordt ook gekeken naar de omvang van het probleem en de doelstellingen van het project.

Measure

De tweede stap in het proces is “Measure”, hierbij ga je dus dingen meten. Dit gaat dan om data die met het probleem te maken hebben, je gaat niet onnodige data verzamelen die er niks mee te maken hebben namelijk. Hiermee heb je een uitgangspunt om de verdere analyse te kunnen doen.

Leren en verbeteren… (Foto: Unsplash.com)

Analyse

Bij dit onderdeel wordt er gekeken naar waar de oorzaak van het probleem ligt. Hierbij wordt er gekeken naar de data van de vorige fase, hierop wordt dan een diepgaande analyse uitgevoerd.

Improve

Als je eenmaal weet waar het probleem ligt, dan kan je gaan bekijken wat je moet doen om te kunnen verbeteren. Soms moeten bepaalde processen helemaal op de schop worden gegooid, en soms is het slechts een kwestie van nieuwe technologieën toepassen die alles net een stukje sneller en efficiënter maken. Het belangrijkste is, dat de verbeteringen die worden toegepast, moeten ook wel meetbaar zijn om te kijken of het heeft gewerkt of niet.

Control

De laatste fase van de DMAIC-structuur, is het controleren van de resultaten die eruit zijn gekomen als gevolg van de Improve fase. Het is hierbij belangrijk dat dit niet slechts één keer gedaan wordt, maar dat resultaten continu gemonitord blijven worden, om te kijken of de verbeteringen nog steeds het gewenste resultaat geven.

Mocht je na dit lezen geïntereseerd zijn geworden in dit onderwerp, en op zoek zijn naar een studie, kijk dan eens bij de Lean black belt opleiding. Binnen deze opleiding behandelen ze namelijk ook de DMAIC-structuur.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier