uitgelicht

Achterstallig onderhoud dat moet worden gedaan*


Huishoudelijk onderhoud gaat verder dan afstoffen, vegen en stofzuigen. Als je goed voor je eigendommen wilt zorgen, moet je een stapje verder gaan.

 

In dit artikel bespreken we enkele veel voorkomende onderhoudstaken voor je huis die je waarschijnlijk bent vergeten uit te voeren – of waarvan je je niet eens bewust was! Door deze klusjes te klaren, kun je de waarde van je huis behouden en je omgeving comfortabel houden.

Het onderhouden van een huis kan een hele klus zijn, vooral als je niet zeker weet wat er moet gebeuren. Er is echter een lijst met onderhoudstaken die essentieel zijn om je huis in de beste staat te houden en je later geld te besparen op dure reparaties.

1. Vervang linten van rolluiken

Als je rolluiken hebt, gebruik je die waarschijnlijk elke dag. En rolluiklinten kunnen vies worden, afbreken of scheuren. In dat geval moet je je rolluiklint vervangen. Controleer de breedte en lengte die je nodig hebt en kies voor een kleur die bij de kleur van je muur past zodat het lint minder opvalt.

2. Stof de spoelen van je koelkast af

Wanneer heb je voor het laatst de achterkant of onderkant van je koelkast gecontroleerd? De kans is groot dat je dit nog nooit hebt gedaan. Koelkastspiralen of condensorspiralen koelen het koelmiddel van je koelkast af, de stof die warmte absorbeert en afgeeft. Als deze spoelen verstopt zijn met vuil of stofkomt er onvoldoende warmte vrij. Hierdoor zal je koelkast harder en langer moeten werken. Dit verkort de levensduur van de koelkast – een kostenpost die elke huiseigenaar graag zou willen vermijden.

Als je de energie-efficiëntie van je koelkast wilt maximaliseren, moet je de condensorbatterijen elke zes maanden reinigen met een borstel en een stofzuiger. Als je huisdieren hebt, is het verstandig om dit vaker te doen, omdat vacht de spoelen sneller kan verstoppen.

3. Maak je dakgoten schoon

Goten leiden regenwater weg van de fundering van je huis. als vuil zich ophoopt in je dakgoten, kan dit rottingen, verzakkingen, lekkages en meer problemen veroorzaken. Dieren zoals eekhoorns en ratten kunnen zelfs op je zolder terechtkomen en wespen en horzels kunnen een nest in je dakgoot bouwen, vooral als hier al insecten in leven.

Probeer je dakgoten minstens vier keer per jaar schoon te maken, vooral na de herfst. Als er veel bomen om je huis heen staan, is het zeker een goed idee om je dakgoten regelmatig schoon te maken

3. Maak je afzuigkap schoon

De keuken is een van de kamers die huiseigenaren zo schoon mogelijk willen houden. Het is tenslotte de plek waar het eten wordt bereid. Maar als je erover nadenkt, zijn keukens stomend, rokerig en vettig en daardoor kun je niet voorkomen dat ze vies worden.

Een van de smerigste plekken in je keuken is het fornuis en vooral de afzuigkap. De afzuigkap houdt je keuken schoon door het vet uit de lucht te verzamelen, maar als je hem niet schoonmaakt, zal hij ook niet efficiënt werken.  Je moet je afzuigkap eigenlijk elke maand schoonmaken. Was hem met warm water en zeep en was hem daarna af met lauw water. Als hij erg vies is, kun je ook een ontvetter gebruiken.

4. Was je terras met een hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een spuitapparaat dat losse schimmel, vuil en stof van oppervlakken verwijdert. Als je een hogedrukreiniger hebt, kun je deze elke zes maanden gebruiken om je terras, oprit, hekken, enz. schoon te maken. Maar wees voorzichtig: hogedrukreinigers zijn krachtig. Gebruik ze daarom nooit in de buurt van kleine kinderen of huisdieren.

5. Luchtfilters vervangen

Hoe vaak vervang je de luchtfilters in je airconditioning en verwarmingssysteem? Wist je dat het vervangen van de luchtfilters de levensduur van je apparaten verlengt en de efficiëntie verbetert?

Luchtfilters vangen vuil op. Als ze niet worden gereinigd, raken ze verstopt, waardoor het apparaat harder moet werken en langer moet draaien. Daarom is het belangrijk om de luchtfilters elke negentig dagen te vervangen. Zorg ervoor dat je filters koopt die van het juiste formaat en type zijn. Als je het niet zeker weet, kun je contact opnemen met een professionele HVAC-technicus.

6. Maak de ventilatieopening van je droger schoon

Er vinden elk jaar duizenden branden in huizen plaats die worden veroorzaakt door wasdrogers. Een van de meest voorkomende oorzaken van branden in wasdrogers zijn pluisjes in de droger. Om dit te voorkomen, moet je de ventilatieopening van je droger elke zes maanden schoonmaken. Je kunt hier vaak een stofzuiger voor gebruiken. Controleer ook de opening buiten het huis en sluit deze af zodat kleine dieren er niet in kunnen kruipen.

Onderhoudstaken voor je huis kunnen een hele klus zijn, maar met deze checklist voor huisonderhoud kan je huis het hele jaar door in perfecte staat zijn.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier