Care Inn

Wandeling Moergestel is aangepast


Vier de lente in de bossen en vennen met de ‘Eerste Dinsdag van de maand wandeling’.

Vorige keer liep de groep langs de Stroom in Oisterwijk.

Vanwege veel regenval zal er voor onderstaande route een alternatief volgen. Startplek is hetzelfde.

 

Met de groepswandeling op de Eerste Dinsdag van de maand op 7 mei zoekt men de frisse, groene bossen op tussen Moergestel en Heukelom. Tijdens deze wandeling maken zij een rondwandeling om het Schaapsven en het Galgeven. Het samenkomen is om half 10 op de parkeerplaats van de familie Gelden aan de Oisterwijkseweg 68 te Moergestel. Vanaf hier start de wandeling bij wandelknooppunt 14 op de hoek Oisterwijkseweg en Heukelomseweg.

Dit is tegenover de poort naar de villa Mariahoeven die in 1913 werd gebouwd door Henri Witlox, de opa van Mies Bouwman. Momenteel ondergaat deze villa een grondige opknapbeurt. Hier begint ook het fiets en wandelpad richting Heukelom, dat onlangs een goede onderhoudsbeurt heeft ondergaan waardoor het hier prettig fietsen en wandelen is richting Mie Pieters. Organisator Piet gelden vertelt over deze wandeling en enkele bijzonderheden: ‘We passeren verder het riviertje De Braakloop en de zanderige De Pierenberg om daarna het rondje Schaapsven te volgen. Dit prachtige ven met veel waterlelies heeft zijn naam te danken aan het gebruik vroeger: het wassen van de schapen voor deze werden geschoren. Hierna is het Galgeven aan de beurt. We gaan er vanaf de kant van het Bakscheven in en wandelen langs de oevers en via het Keelven er weer uit. Het Galgeven is een ven van 16 ha. dat omringd is door heuveltjes. Op één daarvan heeft ooit een galg gestaan, en op een andere een door windkracht aangedreven volmolen uit 1811. Deze molen werd gebouwd door de Tilburgse textielfabrikant Van den Bergh, een naam die nog terugkomt in de latere wolmerken BeKa en AaBe. De molen was een compleet fabrieksnederzettinkje met enkele arbeiderswoningen en een kantoortje. Hierdoor werd het ven ook wel Berghven genoemd. Molen en nederzetting zijn verdwenen, maar enkele loofbomen (linde en zomereik) herinneren aan de plaats waar dit alles heeft gestaan. De activiteiten zorgden wél voor vervuiling van het water. Ook de latere ontginning, waarbij de heide werd beplant met naaldhout, verstoorde het milieu. Bij en in het Galgeven groeiden omstreeks 1970 nog waterlobelia, oeverkruid en biesvaren. Tegenwoordig wordt nog kleine zonnedauw, waterdrieblad en moerashertshooi in de omgeving van dit ven gevonden. In 2005 heeft men kalkrijk water uit de ondergrond in het Galgeven gelaten, teneinde de zuurgraad ervan omhoog te brengen, want het water was sterk verzuurd. Op deze wijze hoopt men de zeldzame flora weer te herstellen.’

Deze wandeling is 7.5 km, er wordt rustig gewandeld en regelmatig kort gepauzeerd. Iedereen is welkom en je hoeft je vooraf niet aan te melden. Wil je de routeschets ontvangen, stuur dan een mail naar: pgelden@gmail.com.