uitgelicht

Volle zaal bij het Eftelingconcert van Asterius en Bibliotheek Oisterwijk


Zondagochtend 14 april was de theaterzaal van Tiliander tot op de laatste stoel gevuld met bezoekers van Het Eftelingconcert. Een samenwerking tussen Koninklijke Harmonie Asterius en De Bibliotheek Midden-Brabant, in het kader van de landelijke Kindermuziekweek. Het publiek werd getrakteerd op een mooie voorstelling, met beelden uit het park, een verteller en de bekendste melodieën uit de Efteling.

Niet alleen de zaal; ook het podium was goed gevuld (Foto: Henk van de Rijke)

Het massaal toegestroomde publiek werd ontvangen in een in nevelen gehulde theaterzaal, die qua geur ook deed denken aan de bekende attractie De Droomvlucht. Vervolgens was het de beurt aan verteller Robin Verstegen om het concert te openen. Na een mooi, introducerend verhaal begon het harmonieorkest aan de rondwandeling door de Efteling. Alle bekende melodieën passeerden de revue, zoals Carnaval Festival, de Vogelrok en Villa Volta. Dat werd ook nog ondersteund met animaties en beelden, gemaakt en samengesteld door illustrator Daan van Genechten. Orkest en dirigent Jack Otten maakten er muzikaal een mooi concert van, met veel spannende climaxen in de muziek. Maar, zoals bij een echt sprookje, was het natuurlijk eind goed, al goed.

Zelf muziek leren maken

Robin Verstegen (Foto: Henk van de Rijke)

Concerten met muziek zoals die van de Efteling zijn voor Asterius belangrijk om jonge kinderen kennis te laten maken met blaasmuziek. De vereniging wil laten zien dat het spelen van een instrument voor iedereen toegankelijk is en dat je allerlei muziek kunt maken. Asterius zet zich in om muziekles en het samenspelen betaalbaar te houden, zonder in te leveren op kwaliteit. Een proefles of oriëntatieles is daarom vrijwel altijd gratis. Daarvoor kun je je melden bij Claartje Bertens via muziekonderwijs@asterius.nl of door te bellen of appen naar 06-16348855.

Cultuurprijs
Dat Asterius en de Bibliotheek optimaal gebruik konden maken van een sfeervolle zaal en techniek bij Tiliander, was te danken aan Piet Jacobs en Martin van der Waals. Zij schreven ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum van de harmonie het boek ‘In harmonie met de tijd’. Daarvoor ontvingen zij in 2023 de Oisterwijkse Cultuurprijs. Daarmee wonnen zij het eenmalig gratis gebruik van de theaterzaal van Tiliander, inclusief techniek. Dit hebben zij geschonken aan Asterius om gebruik van te maken. En dat is succesvol gelukt op 14 april.

Het concert was mede te danken aan Piet Jacobs (rechts) en Martin van der Waals (links). (Foto: Henk van de Rijke)