Care Inn

Uilenballen pluizen bij IVN Oisterwijk


Ontdek wat uilen eten! Uilen, maar ook diverse andere vogelsoorten, spugen regelmatig braakballen uit.

Kom uilenballen pluizen (Bron: IVN Oisterwijk)

Een uil slikt zijn prooi met huid en haar naar binnen. Haren en botjes verteren niet in zijn maag en worden uitgespuugd in de vorm van een braakbal. Op 1 mei van 19 tot 21 uur mag je, onder leiding van IVN-begeleiders, zelf zo’n braakbal uit pluizen en ontdekken wat de uil gegeten heeft. Dat klinkt heel vies, maar het zijn droge bolletjes die je voorzichtig uit elkaar kunt halen. We doen dit met een pincet en een (oude) tandenborstel.

Je onderzoekt als een echte detective wat de uilen gegeten hebben. Je vindt dan vast een kaakje van een muis of botjes van een vogel. Zitten er muizenschedeltjes of tandjes in? Misschien kun je ook ontdekken welke soort muis er opgegeten is. We hebben hiervoor een prachtige zoekkaart. Voor je aan de slag gaat met de braakbal, vertellen we je eerst van welke uilen de braakballen zijn. Oh ja, wil je je vondsten mee naar huis nemen? Neem dan zelf een bakje met deksel mee.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Volwassen begeleiders zijn welkom. Aanmelden kan hier (klik).

Woensdag 1 mei van 19:00 tot 21:00uur bij De Gerrithoeve, Kollenburgsebaan 11A in Oisterwijk . Kosten: 4 euro per kind, inclusief consumptie.