uitgelicht

Nieuws van rugbyclub de Oysters Oisterwijk


Er is weer volop nieuws van de rugbyclub Oysters in Oisterwijk:

Kwalificaties

Lucas Locht heeft zich gekwalificeerd voor de trainingsselectie van Oranje U18. Bondscoach Alex Chang, en assistenten Samantha Martinez-Gion en Storm Carol probeerden uit de kleine 100 spelers een uitgebalanceerde traininsselectie samen te stellen voor het EK 2024. Lucas, die op de Hooker en Prop positie uit de voeten kan, maakte een prima indruk en kan zijn horizon weer wat verleggen. Volgend jaar gaat Lucas naar de senioren. Naast het feit dat het even wennen zal zijn heeft director of rugby Johan Hartwigsen een hoge pet op van Lucas.

Duko, Ties en Sib zijn doorgedrongen tot de trainingsselectie van Oranje U17. De komende periode kunnen ze zich in de kijker spelen zodat ze een ticket bemachtigen van het EKU17.

Cubs te sterk voor Voorburgsche RC

Verslag van Rein van Assouw: Nieuwe zaterdag nieuwe wedstrijd. Zaterdag speelden de jongens van de Oysters tegen de Voorburgssche rugby Club. Voor de wedstrijd regende het heel erg hard maar zodra de speelers het veld op kwamen stopte het. De oysters begonnen goed aan de wedstrijd maar het ging toch snel fout. De Oysters kregen al snel een try tegen, maar dat lieten ze niet in hun hoofd komen. Ze gingen beter spelen en maakte het gelijk! Vanaf dat moment ging het veel beter. In de tweede helft maakte ze nog veel meer trys en ze wonnen de wedstrijd met 29-5.

School uit Engeland

Verslag coach Wiljon Brouwers: Omdat de Engelse rugbybond zich niet kon vinden in 2 wedstrijden in 2 dagen kwam enkele dagen voor Pasen het verzoek of wij misschien de Engelse cubs van de Beths Grammar School zouden kunnen vermaken. Gezien de korte termijn boden we een gezamenlijk training met afsluitend een partijtje van een half uur aan, waar men graag op inging. Bij aankomst van onze gasten blijkt Oost-Londen over vruchtbare grond te beschikken en zou je van een aantal kunnen denken dat ze later zelf de bus terug besturen… We begonnen met een gezamenlijke warm-up, waarbij Sam in zijn rol als captain de ‘lead’ nam (da’s Engels). Daarna werden tweetallen gemaakt op basis van het oeroude principe ‘mix and mingle’, om enkele grondoefeningen te doen en ook gelijk het ijs te breken. Na een hoop lol bij zowel de cubs als de coaches ging de training verder met wat andere oefeningen.

UK en NL tegenover elkaar (Bron: Oysters.nl)

Maar we hadden nog een oefenpartijtje te gaan, dus na een uurtje gingen beide teams zich opmaken voor een wedstrijdje. En dan blijkt dat in Engeland ieder moment een geschikt moment is om te rugbyen en dat onze cubs hier toch wel meer naar toe moeten werken. Onze Engelse gasten schoten aardig gedisciplineerd in de ‘game-mode’ en vlogen er vol enthousiasme in en over. Het lukte onze eigen cubs niet om in het eigen spel te komen, mogelijk ‘overwhelmed’ door het internationale karakter van de avond en de ‘spirit’ die de tegenstander op het veld toonde. Hierdoor kregen we wel enkele tries tegen helaas. Nevertheless werden er een aantal mooie tackles en runs gemaakt en kwamen we toch een paar keer very close bij de tryline. Na het eindsignaal van de ref (Alex Schoorel) werd er nog afgesloten met een groepsfoto, waarna onze gasten gedoucht en wel weer towards Valkenburg (da’s Nederlands) vertrokken.

Lisa van Hal een Dutch Rugby Girl

Door het succes en de omvang wordt soms te vergeten dat het geen club is, geen stichting, geen opleidingsinstituut, geen academy, maar gewoon een ouderinitiatief. Waar medio 2022 begonnen werd met alleen één prestatieteam voor ca. 20 meiden uitkomend in de hoogste competitie van Nederland en/of Academy speelsters, zijn later ook de deuren geopend voor alle andere rugby minnende meiden van het land. Op die manier is Dutch Girls Rugby uitgegroeid tot een initiatief om rugbymeiden van 12 t/m 16 jaar aangehaakt te houden en extra uitdaging te geven. Iedereen is welkom. Ongeacht het niveau. En daar is gretig op ingegaan: inmiddels staat de teller van meiden die aangehaakt zijn op 100! ​

Een van die dames is onze Junior Lisa van Hal. Wij vroegen haar een stukje te maken over haar laatste wedstrijd; in België tegen het team van Laakdal. “Zaterdag (30-03) speelden wij in België tegen de meiden van Laakdal. We speelden 15 a side. Helaas had Laakdal een aantal meiden te weinig en boden wij aan om meiden uit te lenen in de eerste helft. De wedstrijd verliep heel goed doordat wij veel aan de bal waren en bijna niet in de verdediging stonden. Uiteindelijk scoorden de Belgen een try en een conversie doordat wij al dachten dat we hadden gewonnen. De focus pakte we snel weer op en try’s vlogen de Belgen om hun oren, de eindstand werd 19-104. Zelf kijk ik terug op een goeie wedstrijd ondanks het feit dat de Belgen te weinig spelers hadden. We hebben veel nieuwe plays kunnen uitproberen en nieuwe posities kunnen oefenen. Nu gaan we werken naar de Heidelberg 7’s en naar Schotland 10’s. ” Bravo Lisa! We zijn hartstikke trots op jou!