uitgelicht

Herdenking Joodse oorlogsslachtoffers op 4 mei


Tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenking in Oisterwijk herdenken we ook de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en vermoord in een vernietigingskamp.

Enkele van de naambordjes

Enkele jaren geleden zijn voor hen struikelstenen gelegd. Dit jaar is er een digitaal monument opgericht op internet genaamd “Namen en nummers” en is er voor 23 joodse inwoners een naambordje gemaakt. Dat hebben bewoners van de huizen gedaan waar de afgevoerde slachtoffers woonden.

Ook nabestaanden en kinderen van basisschool de Tovervogel hebben naambordjes gemaakt. Zij zullen de naambordjes tijdens de herdenking op 4 mei neerleggen bij het bevrijdingsmonument.

Op 1 september dit jaar zullen alle bordjes uit heel Brabant verzameld worden en een plaats krijgen op de Citadel in Den Bosch. Met de naambordjes worden de afgevoerde joden als het ware weer thuisgehaald. Zie ook www.namenennummers.nl