Care Inn

Gaat de werkgroep het redden?


Fondsenwerving Gedenknaald KVL vordert

Vanaf begin dit jaar is de werkgroep Gedenknaald KVL, ondergebracht bij de Stichting Stoommachine Oisterwijk, actief met het aanschrijven van fondsen en een crowdfundactie om de iconische gedenknaald op het KVL-terrein te behouden. Hoe staat het ervoor?

“Nou, we hebben een vliegende start gemaakt”, aldus Joost van den Berg, één van de drie leden van de werkgroep. “Door het indienen van een burgerinitiatief kregen we 15.000 euro toegekend door de gemeenteraad die allen unaniem het initiatief steunden, dat stemde ons hoopvol!”. Bas de Witte, ook bekend van de stoommachine op KVL, vult aan: “Daarnaast hebben we tal van stichtingen en goede doelen aangeschreven, maar helaas zijn er maar weinig die ook restauraties van monumenten steunen. En als ze dat doen, krijgen zelden de gevraagde bijdrage van 5.000 euro. Veel blijft de teller steken op 1000 of 2500 euro. Op zich heel mooi, maar er mag best nog wel wat bijkomen.”

Deze foto dateert van 2017. De top van de naald is inmiddels gevallen

Totale kosten zijn fors

Er ligt een offerte voor restauratie van 101.957 euro incl. BTW. Een heel bedrag, maar dan kan de gedenknaald er zeker weer 40 tot 50 jaar tegen en met goed fatsoen zich presenteren. “Helaas is de btw niet aftrekbaar door eigenaar BOEi, die overigens ook zelf 20.000 euro investeert”, zo licht Van den Berg toe. “Daar komen nog aanvullende kosten bij voor afbraak van de steigers e.d., maar dan is straks de KVL Gedenknaald weer helemaal toekomstbestendig”. Bas vult aan: “De globe zal worden gereinigd en de tekst ‘Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der koninklijke lederfabriek Oisterwijk N.V. aangeboden door het personeel 27 october 1941’ worden ingekleurd. De huidige restanten (de mannen, schilden en koeienkoppen) worden gemoduleerd met klei, d.w.z. dat alles weer de gedaante krijgt, zoals de Bredase kunstenaar Toon van de Wiel het in 1941 gebeeldhouwd heeft. Vervolgens wordt het beeld in 3D gescand en wordt het eerst gefreezed uit tufsteen . Daarna gaan kunstenaars het met de hand modelleren en ziet het er exact hetzelfde uit als in 1941. Een immens karwei, maar het wordt prachtig. Een sierraad, niet alleen voor de KVL-wijk, maar voor heel Oisterwijk!”.

Crowdfunding en de KVL wijk

De derde man in de werkgroep, Anton van Dorp van heemkundekring De Kleine Meijerij: “Er zijn in Oisterwijk zo’n 1.000 flyers verspreid. Het leuke is dat we zien dat er relatief veel donaties komen uit de KVL-wijk en dat is bemoedigend. Toch hebben we tot op heden maar 4.500 euro aan particuliere giften ontvangen. Met de bijdrages van alle fondsen tezamen komen we nu uit op 57.590 euro. Dat is veel en daar zijn we blij mee, maar we zitten pas op de helft”. Joost van den Berg vult aan: “Er lopen nog wel aanvragen, maar om het gat te dichten zouden we nog zeker fondsen, particulieren of bedrijven moeten vinden die een substantiële bijdrage willen doneren en dat is een serieuze uitdaging”.

Geld terug

Joost vervolgt: “Het beeld is nu in dermate slechte staat, dat er brokken steen afvallen. De piek ligt al op de grond. Het is wel zo dat, als het onverhoopt niet lukt om het totale bedrag bijeen te sprokkelen, alle donateurs hun gift uiteraard terug ontvangen. De consequentie van het niet realiseren laat zich makkelijk raden. Het beeld dan zal helaas worden afgebroken, uit veiligheidsoverwegingen. Zo’n uniek en bijzonder kunstwerk, dat werd betaald door de bijna 1.000 werknemers, moet echt behouden blijven, vinden wij”.

Doneren voor een iconisch monument!

Bent u trots op Oisterwijk? Oisterwijk is meer dan alleen bossen en vennen en de mooie Lind. Het KVL-terrein ademt geschiedenis en de stoommachine en Gedenknaald staan symbool voor het baanbrekende industriële verleden van Oisterwijk. Kleine en grote giften voor de restauratie van de naald zijn meer dan welkom, zeggen de drie initiatiefnemers in koor. Ga naar de site www.gedenknaaldkvl.nl en kijk onder “uw bijdrage & onze tegenprestatie” wat de mogelijkheden zijn. “Kom in actie, voordat het te laat is”.

U doneert bovendien aan een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en dat betekent dat uw gift aftrekbaar is voor de belastingen. Een leuk voordeeltje.

Voor meer info: https://gedenknaaldkvl.nl/uw-crowdfundbijdrage-en-onze-tegenprestatie/