uitgelicht

Beeldbank Oisterwijk: Collecteren op de Schaapskooihoeve, 1952


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Marie van de Sanden–de Jong, wonende op De Schaapskooihoeve. (Bron: film Janus Vlaminckx en Jos Biemans)

Dit is een kort fragment uit een film rond de kapitaalwerving voor én de feestelijkheden rond de bouw van het toren- en portaalcomplex van de Oisterwijkse Joanneskerk in de periode 1951-1953.

In deze scène worden twee kapelaans eropuit gestuurd door bouwpastoor van der Weerden om in het buitengebied financiën te genereren. De oorspronkelijke film rept over ‘bezoek aan het Kievitsblek’ maar Wim van de Wouw kent de locatie en weet te vertellen dat het ‘De Schaapskooihoeve’ betreft, zo’n 500 meter verder gelegen in de richting van het spoor en de Esschestroom waar de familie Keuninx woont.

Ook de naam van de dame woonachtig op de hoeve kent Wim. Het betreft Marie van de Sanden–de Jong. Haar dochter Cato trouwde met Jan Keuninx. Moeder Marie heeft tot haar overlijden in 1958 op de hoeve gewoond.

Om de infrastructuur ter plaatste te verbeelden schetst Wim de omstandigheden waarmee een zieke mevrouw van de Sanden–de Jong naar het ziekenhuis werd vervoerd. Dokter Rijken vroeg Wim zijn tractor voor de ziekenwagen in te spannen om deze door het modderpad naar en van de woning van mevrouw van de Sanden–de Jong te trekken. Het werd haar laatste tocht, in het ziekenhuis is zij overleden.

Een van de kapelaans wordt, o.a. door Minnie van den Nieuwelaar-Lommerse, met zekerheid herkend al kapelaan Kraanen. Bij de andere kapelaan komt bij diverse mensen de naam ‘Wijnen’ boven, maar, er klinkt twijfel bij. Meld het gerust als ook u een naam te binnen schiet!

Velen die Landgoed Nemerlaer kennen herkennen beslist de voetgangersoversteek over de spoorweg, destijds bedongen door Jonkheer Alberic van den Bogaerde Van Terbrugge toen hij toestemming gaf tot aanleg van de spoorbaan door het landgoed. Eind 2021 kwam er een einde aan deze bijzondere overgang; te onveilig geacht door ProRail. Deze laatste én Brabants Landschap kwamen overeen dat een tunnel als alternatief voor het voetpad zal worden aangelegd.

Beeldmateriaal: Janus Vlaminckx en Jos Biemans

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk