ondernemers

Regels voor het wedden op sportweddenschappen in Nederland *


Wat zijn de wetten en regels voor het wedden op sportwedstrijden in Nederland? Wat mag een gokker wel en niet doen? Ontdek het nu!

 

Zowel lokale als internationale sportwedders zien de legale sportweddenschappenindustrie in Nederland als een belangrijke business. Sportweddenschappen zijn toegestaan in Nederland en kunnen zowel op een fysieke locatie als online worden afgesloten. Daarnaast kunnen overzeese sportsbooks legaal enkele van de meest voordelige wedlijnen aanbieden die toegankelijk zijn voor gokkers in Nederland.

Omdat er zoveel alternatieven toegankelijk zijn, zal het niet moeilijk voor je zijn om wedlijnen, kansen, soorten weddenschappen of legale bankmethodes voor sportweddenschappen te vinden terwijl je gebruik maakt van sportsbooks in Nederland. Deze aanbieders zijn de meest effectieve manier om deel te nemen aan deze activiteit. Sites die internationaal gevestigd zijn en sportweddenschappen aanbieden, bieden keuzes in zowel het Engels als het Nederlands, evenals een klantenservice die 24 uur per dag beschikbaar is om spelers te helpen met eventuele vragen of problemen. En spelers in Nederland doen er ook goed aan om als eerste op de hoogte te zijn van het belangrijkste nieuws uit de gokwereld, bijvoorbeeld door https://sportschap.net te bezoeken. Elke dag is er vers nieuws en zijn er aanbevelingen.

De geschiedenis van gokken in Nederland

Al sinds de 14e eeuw geeft de Nederlandse overheid licenties af voor het exploiteren van wedkantoren. Al deze acties werden echter volledig onder het toeziend oog van de overheid uitgevoerd. Kaartspellen en weddenschappen op sportevenementen waren in die tijd gewone activiteiten voor deelnemers. Pas in 1964 werd een wet aangenomen die de regulering van dit soort spellen toestond. De technologie had duidelijk nog niet haar volledige potentieel bereikt en de legalisatie van internet gokken in Nederland was nog tientallen jaren verwijderd van de realiteit. Samengevat stond deze wet de overheid toe om alles wat zich in de gokindustrie afspeelde te controleren, ondanks het feit dat het niet zo permissief was als veel mensen hadden verwacht.

Om het nog erger te maken, mochten alleen gereguleerde instellingen weddenschappen aanbieden. Het was geen gemakkelijke taak om zo’n deal te sluiten vanwege de hoepels die instellingen moeten doorlopen om de vergunningen te krijgen. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw werd het overduidelijk dat het wijzigen van deze wetgeving gunstig zou zijn voor de deelnemers.

De sportweddenschappenmarkten in Nederland

In het noordoosten van Europa vind je Nederland en de omliggende regio. Dit maakt Europese voetbalcompetities zoals de Engelse Premier League, La Liga en Serie A enorm aantrekkelijk voor legale online sportwedkantoren. Er is veel passie voor sport in Nederland, en een van de populairste manieren om deel te nemen aan de drukbezochte evenementen is door te wedden op sport. Wedders uit Nederland die in Nederland wonen en toeristen die naar Nederland komen om op sport te wedden, vormen het grootste deel van de markt voor sportweddenschappen in Nederland. Elk groot sportevenement trekt hierdoor een aanzienlijk aantal potentiële gokkers aan. In de loop van elk jaar krijgen de gereguleerde sportwedkantoren een aanzienlijk bedrag aan weddenschappen te verwerken van de samenkomst van sporttoeschouwers.

Waar worden de inkomsten van sportweddenschappen in Nederland verdeeld?

Het legaal wedden op sport in Nederland is een belangrijke bron van inkomsten voor het land. Al het geld dat wordt verdiend bij de sportwedkantoren in Nederland gaat naar de hoofdstad, waar het voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Gokken is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Nederland en de winst die wordt gemaakt met sportweddenschappen wordt verspreid over het hele land. Met dit geld worden wegen gerepareerd, scholen verbeterd, lonen verhoogd en nieuwe banen gecreëerd. Het geld dat wordt verdiend met gokken wordt over het hele land verspreid en wordt uiteindelijk efficiënt gebruikt door de overheid. De inkomsten die worden gegenereerd door sportweddenschappen worden niet op één plek geplaatst voor een bepaald doel. Bovendien wordt het gebudgetteerd als een belangrijke bron van inkomsten, en het wordt verzameld in dezelfde kassen die worden gebruikt voor het innen van gemeentelijke belastingen. De markt voor sportweddenschappen levert een belangrijke bijdrage aan de economie van Nederland.

Je kunt geen weddenschappen meer plaatsen op bepaalde sporten?

In het verleden was het mogelijk om weddenschappen te plaatsen op vrijwel elke sport op elk niveau van professionele competitie. De introductie van Nederlandse regels en voorschriften op het gebied van online gokken heeft geleid tot een aantal wijzigingen in de algemene structuur van de sector.

Amateur- en jeugdteams hebben de grootste veranderingen doorgemaakt op het gebied van sport. Tot een paar jaar geleden kon je in Nederland inzetten op wedstrijden op amateurniveau.

Aan de andere kant was er veel bezorgdheid dat een klein percentage van deze wedstrijden onderhevig zou kunnen zijn geweest aan matchfixing. Deze zorg is bevestigd door het feit dat er verschillende gevallen van wedstrijdmanipulatie bij amateurwedstrijden zijn geweest. Het is namelijk mogelijk om atleten op amateurniveau voor relatief weinig geld om te kopen; sport is immers meestal niet hun primaire bron van inkomsten.

Wedstrijden waarbij een aanzienlijk deel van de deelnemers en/of toeschouwers jonger is dan 18 jaar zijn een andere belangrijke ontwikkeling. Een algemeen erkend voorbeeld hiervan zijn eSports. Sinds 2010 is er een significante stijging in het aantal mensen dat geïnteresseerd is in eSports, wat ook de reden is waarom bookmakers geïnteresseerd zijn in eSports. Elk jaar nemen miljoenen jongeren deel aan toernooien die speciaal zijn opgezet om bekende teams te zien strijden in spellen als Fortnite, FIFA en Call of Duty.

Sinds een jaar of vijf accepteren boekenmakers in Nederland weddenschappen op dit soort evenementen. Aan de andere kant staat in de Nederlandse wet- en regelgeving dat er alles aan gedaan moet worden om gokken onder kinderen te voorkomen.

Bovendien bevat de meest recente uitgave van de Nederlandse wet- en regelgeving expliciet een aantal evenementen waarop weddenschappen verboden zijn. Deze evenementen staan vermeld in de meest recente versie van de wet- en regelgeving. Het is in Nederland niet toegestaan om weddenschappen af te sluiten op het Eurovisie Songfestival, in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar het wel gebruikelijk is om op dit soort evenementen in te zetten.

In hoeverre mag ik storten en hoeveel mag ik storten?

Nederland heeft op dit moment geen regelgeving die glashelder is over het maximale bedrag dat gestort mag worden. Wel zijn er richtlijnen die gevolgd moeten worden bij het benaderen van de consument over het instellen van een stortingslimiet. Tijdens het registratieproces moet je de mogelijkheid krijgen om een aantal beperkingen te selecteren, waaronder het maximumbedrag dat gestort mag worden, als je klant bent van een casino of bookmaker. Er wordt verwacht dat er in de nabije toekomst een maximumbedrag zal zijn waartoe je je stortingen kunt beperken. Veel websites bieden dit nu aan tot een maximum van €25.000. In België, waar een wettelijke deposito beperking van €200 per week geldt, is dit een belangrijke afwijking van de situatie.

In België geldt al enige tijd een wettelijke storting beperking van €500 per week, na druk van de overheid op dit punt. Anderzijds vonden een aantal overheden en partijen deze beperking te hoog. Als gevolg hiervan werd meer dan een jaar geleden een maatregel voorgesteld aan het Belgische equivalent van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waarin een maximale stortingslimiet van tweehonderd euro per week werd voorgesteld. Ondanks het feit dat er verschillende beweringen in de media zijn die aangeven dat dit op een aantal sites nog steeds haalbaar is, is deze nieuwe beperking sinds oktober 2022 van kracht en is het verboden om meer dan tweehonderd euro in één week te storten.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier