ondernemers

Negen jaar gratis geven en ruilen op Oisterwijkse Facebookgroep


Ik heb iets over, en jij mag het hebben! Zo simpel en meteen ook zo succesvol is de Facebookgroep Oisterwijk spullen gratis of ruil (klik).

Negen jaar geleden bedacht Ben, dat het toch niet zo moeilijk moet zijn om elkaar te helpen, als we elkaar eenvoudiger kunnen vinden. Geen dure ingewikkelde website, geen moeilijke regels, hij begon gewoon een Facebookgroep.

Hulp nodig? Jacintha en Debby helpen je graag op weg…

Het doel was, en is nog steeds, om mensen die anderen willen helpen of geholpen willen worden de mogelijkheid te bieden met elkaar in contact te komen. Met een eenvoudige klik kan iedereen die dat wil, alle inwoners uit Oisterwijk en de direct omliggende dorpen, zich aanmelden. Bewust een beperkt gebied, om de afstand bij het afhalen kort te houden ‘omdat niet iedereen zich een auto kan veroorloven of in staat is zichzelf verder te vervoeren,’ aldus Debby.

Succes
Ben heeft het komen en gaan van aanbod en vragen jarenlang met hart en ziel beheerd. Beheer is soms nodig, en prettig voor de gebruikers, om hen wat op weg te helpen of uitleg te geven hoe men met elkaar op een fijne manier van deze voorziening gebruik kan maken. Tegenwoordig is die taak door Ben overgedragen aan Jacintha en Debby, met Marc als vangnet. En hetgeen Ben heeft opgezet, nu voortgezet door dit drietal, blijkt al vele jaren een enorm succes. Inwoners zijn begaan met elkaar, gunnen hun spullen een tweede kans, en de nieuwe eigenaar bespaart daarmee kostbare aanschaf. Het is ook nog eens uiterst duurzaam! Dit geven en ruilen geeft niet alleen de gebruikers, maar ook de beheerders voldoening: ‘Iets voor een ander doen is altijd goed vinden wij’.

Eenvoud
Het succes zal mede te danken zijn aan duurder wordende prijzen in de winkels, en kosten die gevraagd worden bij het weggooien van gebruikte goederen. Maar wat zeker ook meespeelt, is het gebruik van een bestaande en reeds ingeburgerde voorziening, met daarbij de regelmatige vermelding op deze website. Tot slot, en misschien wel het meest belangrijke; de eenvoud. Wie facebook kan gebruiken, kan ook meedoen in deze groep.