ondernemers

Geluidschermen en trillingen spoor Oisterwijk


Er komen geluidschermen langs het spoor door Oisterwijk; 25 en 26 maart zijn er informatieavonden.

Een van de voorbeelden uit de gemeentelijke visie hoe een scherm geplaatst kan worden; niet gezegd is dat ProRail deze visie geheel overneemt (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Om te zorgen dat de geluidsbelasting van het spoorwegnet afneemt tot binnen de wettelijke grenzen gaat Prorail geluidswerende maatregelen nemen. Er zijn verschillende maatregelen mogelijk, onder andere plaatsen van raildempers, geluidschermen naast het spoor en gevelmaatregelen. Door middel van vooronderzoeken is bepaald welke maatregelen op welk tracé nodig zijn. Ook is
daar bij gekeken of de maatregelen aansluiten bij de omgeving. De situatie is per locatie in te zien via deze kaart (klik).

Gemeente Oisterwijk laat weten hierin geen rol te hebben, anders dan de in 2017 opgestelde visie (klik), waarin de gemeente namens de inwoners wensen kenbaar heeft gemaakt. Er worden aan de gemeente geen vergunningen gevraagd; bewoners die bezwaren hebben dienen dit aan ProRail/ Bureau Sanering Verkeerslawaai (BSV) te richten. Het Meerjaren Programma Geluidsanering (MJPG) publiceert het plan voor Oisterwijk (Fase 1, nr. 3) dat op 14 maart ter inzage wordt gelegd.

Trillingen

Protest in Oisterwijk tegen trillingen van het spoor.

Naast geluid bestaat in Oisterwijk ook overlast door voelbare trillingen. Naast het feit dat deze voelbare trillingen ook geluid kunnen veroorzaken, gaat het MJPG niet over deze trillingen en de maatregelen zijn dan ook niet bedoeld om deze trillingen weg te nemen. In de wet wordt onderscheid gemaakt tussen beide: voor geluid zijn normen opgesteld, voor trillingen gaat het vooralsnog om ‘ernstig hinder’.  ProRail is wel voornemens om op korte termijn werkzaamheden aan de overwegen Moergestelseweg, Gasthuisstraat en Lenartzstraat uit te voeren waardoor deze naar verwachting minder overlast geven.

De communicatie rondom de geluidsmaatregelen, besluitvorming en uitvoering vindt in principe plaats via ProRail.

Update

De eerder vermelde specialist over trillingen zal niet aanwezig zijn, lees hier meer.