uitgelicht

Bijna 100% voor nieuwbouwoptie Gemeentehuis Haaren


99.54% stemt voor het ontwerp van architectenbureau De twee Snoeken. De keuze tot renovatie werd niet gegeven; er kan niet gezegd worden dat deze bijna 100% ook vóór nieuwbouw is.

Het door 99,54% gekozen ontwerp van De Twee Snoeken (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Gemeente Oisterwijk heeft inwoners gevraagd welke van twee ontwerpen zij het beste vinden passen voor de beoogde nieuwbouw op de plek van het voormalige gemeentehuis in Haaren. Deze stemming wordt als input meegenomen in de uiteindelijke beoordeling. Een jury neemt de indruk die inwoners afgeven met hun stem en reacties mee in hun uiteindelijke keuze en verdere ontwikkeling. In de jury zitten Stichting Gemeenschapsvoorzieningen Haaren (SGH), TBV Wonen en Gemeente Oisterwijk. Zij beoordelen de kwaliteit van het ontwerp, de visie op duurzaamheid en het proces.

Behoud

Wat niet werd gevraagd, is of het oude gemeentehuis en het nieuwe plein überhaupt vervangen moet worden. De gemeente heeft die keuze al gemaakt, ondanks dat er – ook in de reacties op deze bevraging – duidelijk geluiden zijn voor behoud van het huidige pand. ‘Zelf vind ik dat je mensen die tegen sloop zijn ook een stem moet geven. Had die optie er dan ook bij gezet, het is wel het meest democratisch vind ik.’ Kritiek was er ook op het feit dat de impressies van beide ontwerpen niet de inhoud (denk aan aantal woningen, winkels, buurthuis), en geen inrichting van de omgeving te zien.

Verkeer

Verschillende inwoners hebben aangegeven dat ze ook op inhoudelijke invulling hun visie hadden willen geven. Wat betreft de omgeving, lieten eerdere schetsen zien dat het doorgaande verkeer door Haaren rondom het gebouw over de parkeerplaats voor de supermarkt wordt geleid, en ook daar was kritiek op: ‘Ik vind wel dat je over de inrichting van het plein met gezond boeren verstand moet denken. Nu ligt er een mooie en veilige parkeerplaats voor de Albert Heijn… …Het dwars parkeren op een drukke weg is minder veilig vind ik.’

Winnaar

Overduidelijk is dat wat betreft look-and-feel het ontwerp van architectenbureau De twee Snoeken heeft gewonnen. En ook in de reacties kwam er veel lof voor dit ontwerp. ‘Heel mooi! De snoeken zou een hele grote verbetering zijn voor het centrum van Haaren!’ en ‘Het ontwerp van De Snoeken geeft een mooie sfeerimpressie en lijkt me een aanwinst voor het centrum van Haaren.’ Aldus enkele reacties. Het andere ontwerpen werd minder mooi bevonden: ‘oogt bijna als een klooster/bunker in de dorpskern.’

Het ontwerp van De Architectenwerkgroep Tilburg kreeg op de digitale poll slechts 0,46% (Bron: Gemeente Oisterwijk).