uitgelicht

2 april is de Eerste dinsdag van de maand wandeling


De eerste dinsdag van de maand, op 2 april, is er weer een wandeling. Deze keer via het Stroomdalpad door Oisterwijk.

Je kan gewoon meelopen met dit bonte gezelschap (Foto: Jos de Kort).

De eerste dinsdag van de maand-wandeling op 2 april gaat deze keer langs de Voorste Stroom, we kruisen enkele keren de Achterste Stroom en komen langs het Klompven en het Van Esschenven.
De wandeling begint om 9.30 uur op het parkeerterrein hoek Vloeiweg/Baerdijk bij het oude zwembad en sporthal, die in 2015 zijn gesloten. Op deze locatie zal een herontwikkeling plaats vinden.
We gaan richting Voorste Stroom: dit is de benaming van de benedenloop van de Nieuwe Leij van Tilburg tot de samenvloeiing met de Achterste Stoom bij Oisterwijk, en wandelen vanaf hier over het stroomdalpad via de knooppunten 4,8 tot knooppunt 7.

Bij knooppunt 7 gaan we via Burghtweide; een comfortabel serviceappartementencomplex met een prachtig uitzicht over de beroemde Oisterwijkse bossen en vennen richting knooppunt 67. Onderweg kruisen we de Achterste Stroom: dit is de benaming voor de benedenloop van de Reusel tussen Moergestel en Oisterwijk waar zij samen met de Voorste Stroom de Esschenstroom of Run vormt. Hierna komen we terug in de bewoonde wereld en wandelen we langs het Klompven. Dit ven is door mensenhanden uitgegraven, anders dan de andere vennen die duizenden jaren geleden zijn ontstaan tijdens de ijstijd. Het Klompven komt uit de koker van tuinontwerper John Bergmans en is vernoemd naar zijn vorm.

We vervolgen de route naar knooppunt 6 bij de Gemullenhoekenweg. Hier komen we langs het in aanbouw zijnde hotel-restaurant “Hotel Best” van Karin Bruers, een Nederlandse cabaretière uit Tilburg. Van hieruit gaan we richting knooppunt 69 langs het Van Esschenven: een schilderachtig en aantrekkelijk ven grillige of rechte oevers en veel eilandjes. In de directe omgeving liggen zowel beekdalen als stuifzand gebieden. Dan volgt een vrij open gebied waarna we via de woonwijk terug gaan naar knooppunt 8 en vervolgens naar ons vertrekpunt: het parkeerterrein.
Deze wandeling is 6,7 kilometer lang er wordt rustig gewandeld en meerdere keren kort gepauzeerd. Iedereen is welkom, je hoeft je vooraf niet aan te melden. De start is om 9.30 uur op het parkeerterrein bij het oude zwembad/sporthal.

Geïnteresseerden kunnen de route opvragen bij: pgelden@gmail.com