ondernemers

Tulpenboom Moergestel mag om mits compensatie met nieuwe bomen


Het college van Gemeente Oisterwijk heeft besloten dat de omstreden kap van een monumentale tulpenboom in Moergestel door mag gaan, met een herplantplicht voor 14 nieuwe bomen als compensatie.

Partij PrO was een van de partijen die tegen de kap was. Ze lieten het verschil zien van 50 jaar groei.

De boom stond op een plek waar per abuis een uitrit was ingetekend, en dat werd pas na de verkoop van de percelen duidelijk. Bomenliefhebbers, onder hen het B-team, hebben tegen de kap bezwaar ingediend. De boom moest van de rechter blijven staan, tot nadat er een uitspraak was van het bezwaar. In het nieuwe besluit heeft de gemeente ook hiermee rekening gehouden, en mocht er alsnog iemand op het nieuwe besluit bezwaar maken, moet ook dan gewacht worden met de kap totdat dit is afgehandeld. Het is gedaan om een onomkeerbare situatie te voorkomen.

Vooralsnog kan na de bezwaarperiode de boom gekapt worden. Het college is in 2023 in overleg getreden met de betrokken partijen, na een in de raad aangenomen motie, en de inbreng van een onafhankelijk gespreksleider. Daaruit kwam volgens de gemeente een gezamenlijk gedragen oplossing. Volgens Ruud van der Star van het B-team ‘omdat uit meerdere onderzoeken bleek dat de boom zodanig beschadigd was dat hij niet te redden was.’

De tulpenboom mag nu om, mits er 14 bomen voor in de plek komen. Vier van deze bomen, aan de zijde van de Oirschotseweg, zijn opgenomen op de Groene Kaart en het bijbehorend bomenregister, en genieten daarmee voor de toekomst een bescherming. De boomsoorten, omtrek van de stammen, plant- en beheerinstructies worden vastgelegd.

Lees hier meer berichten over de tulpenboom