ondernemers

Oisterwijkse meester bakker Robèrt van Beckhoven op bezoek bij MAMAS in Zuid-Afrika


De Oisterwijkse Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven bezoekt samen met Tv-presentator en tuinexpert Ivo Putman de sloppenwijken van Duncan Village in Zuid-Afrika. Daar aanschouwen ze met eigen ogen wat voor bijzonder werk de MAMAS doen.

Ivo Putman samen met Robèrt van Beckhoven in Zuid-Afrika (Bron: Stokvis)

Op uitnodiging van Joep Verboeket, directeur van Kinderfonds MAMAS, staan de mannen zij aan zij met de MAMAS om een moestuin te verwezenlijken voor twee jonge broers die in de meest erbarmelijke omstandigheden leven en regelmatig zonder eten naar bed moeten.

Tijdens hun bezoek zien ze met eigen ogen wat “MAMA POWER” inhoudt. Ruim drie miljoen kinderen in Zuid-Afrika groeien helaas op in extreme armoede. Zij moeten zien te overleven in de harde realiteit van honger, uitzichtloosheid, geweld en verwaarlozing. De MAMAS staan op voor deze kwetsbare kinderen en zorgen voor dagelijks eten, goed onderwijs en veel liefde. De focus op moestuinen als bron van voeding speelt een belangrijke rol bij het vullen van lege magen, en het creëren van een gevoel van broederschap en zingeving.

De MAMAS zetten Ivo en Robèrt dan ook letterlijk op een vuilnisbelt aan het werk om hier een moestuin van te maken. Te midden van uit elkaar vallende golfplaten huizen en meeslepende verhalen, ervaren de mannen de realiteit van de leefomstandigheden in Duncan Village. “Ze hebben hier helemaal niets en dat grijpt je echt aan, daardoor realiseer je des te meer hoe goed wij het zelf hebben!” laat Ivo dan ook weten. Robèrt voegt daar mooi aan toe: “Deze ervaring op de vuilnisbelt opent je ogen. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen in de wereld elke dag strijden voor eenvoudige basisbehoeften”.

Met deze bijzondere reis ervaren de mannen hoe groot de toewijding is van de MAMAS, en de kracht van gemeenschapsopbouw en hoop die voortkomt uit de eenvoudige daad van het planten van een zaadje voor een betere toekomst.

Deze bijzondere aflevering van De Grote Tuinverbouwing is te zien op zaterdag 10 februari om 17.00 uur op SBS6, de herhaling op zondag 11 februari om 10.30 uur op SBS6.

Beide heren worden warm ontvangen door de MAMAS en een aantal kwetsbare kinderen (Bron: Stokvis).