ondernemers

Oisterwijk digitaal in kaart gebracht*


Net als de rest van het land, wordt Oisterwijk nu in kaart gebracht met behulp van de nieuwste technologieën en technieken. En we hebben het hier niet over de standaard Google Maps-ervaring. Nee, dit artikel gaat over high-tech snufjes zoals 3D-weergaven door middel van Lidar en andere geavanceerde methoden die ons een compleet nieuwe blik op Oisterwijk geven.

Lidar, wat staat voor Light Detection and Ranging, is een bijzondere radar, gebaseerd op licht. Deze technologie gebruikt laserstralen om de afstand tot een object of oppervlak te meten. Wanneer je dit over een heel gebied doet, zoals Oisterwijk, kun je een ongelooflijk gedetailleerde 3D-kaart maken van het landschap, de gebouwen, ja zelfs van de bomen en struiken. Het resultaat? Een digitale kopie van Oisterwijk die zo gedetailleerd is, dat je bijna de blaadjes aan de bomen kunt tellen.

Meer dan het maken van mooie plaatjes

Deze digitale kaarten hebben allerlei toepassingen die echt impact kunnen hebben op ons dagelijks leven. Stel je voor dat stadsplanners en architecten toegang hebben tot een 3D-model van Oisterwijk. Ze kunnen nauwkeurig plannen hoe nieuwe gebouwen het best in het bestaande landschap passen, of hoe veranderingen aan de infrastructuur de stad zullen beïnvloeden. Dit betekent efficiëntere ontwikkeling en minder kans op kostbare fouten.

Ook voor nooddiensten kan deze technologie van onschatbare waarde zijn. In geval van een calamiteit kunnen hulpdiensten met behulp van de 3D-kaarten snel de meest efficiënte routes bepalen en obstakels identificeren nog voordat ze ter plaatse zijn. Dit kan letterlijk levensreddend zijn.

Oisterwijk wordt in kaart gebracht (Bron: Pexels.com)

En laten we de mogelijkheden voor toerisme niet vergeten!

Potentiële bezoekers kunnen een virtuele wandeling maken door Oisterwijk, de bezienswaardigheden bewonderen en hun bezoek plannen vanuit hun hotel of AirBNB. Dit kan een enorme boost geven aan het lokale toerisme.

De digitalisering van Oisterwijk is slechts een voorbeeld van hoe Nederland vooroploopt in de toepassing van nieuwe technologieën om onze leefomgeving in kaart te brengen. Het opent een wereld aan mogelijkheden, van beter stadsbeheer en planning tot verbeterde noodhulp en toerisme.

Nederland digitaal in kaart brengen

Nederland in kaart brengen gebeurt aan de hand van een aantal technieken van Cyclomedia. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe Nederland digitaal in kaart wordt gebracht? Cyclomedia, een toonaangevend bedrijf op het gebied van geospatiale technologie, heeft een aantal revolutionaire technieken ontwikkeld die ons land tot in detail in kaart brengen. Voor meer informatie kun je hun website natuurlijk bezoeken.

Voordat we dieper ingaan op de technieken van Cyclomedia, laten we duidelijk maken wat geospatiale technologie eigenlijk is. Geospatiale technologie is een verzamelnaam voor alle technologieën die zich richten op het vastleggen, analyseren en presenteren van gegevens met betrekking tot geografische locaties. Dit omvat onder andere geografische informatiesystemen (GIS), luchtfotografie en laserscantechnieken.

Hoe werkt het bedrijf?

Cyclomedia is een pionier op het gebied van geospatiale technologie en heeft enkele baanbrekende methoden ontwikkeld om Nederland digitaal in kaart te brengen. Een van hun meest indrukwekkende technieken is het gebruik van speciaal uitgeruste voertuigen die zijn uitgerust met geavanceerde camerasystemen. Deze voertuigen rijden door de straten van Nederland en nemen continu foto’s met behulp van meerdere camera’s.

Een van de revolutionaire technologieën die Cyclomedia gebruikt, is het omnifocale camerasysteem. Dit camerasysteem bestaat uit meerdere camera’s die allemaal tegelijkertijd verschillende delen van de omgeving vastleggen. Hierdoor kunnen ze gedetailleerde 360-gradenbeelden maken van elke locatie waar ze naartoe gaan.

De kracht van LiDAR

Naast het gebruik van camera’s maakt Cyclomedia ook gebruik van LiDAR-technologie. LiDAR staat voor Light Detection and Ranging en maakt gebruik van laserpulsen om de afstand tot objecten te meten. Door deze technologie te combineren met het omnifocale camerasysteem kan Cyclomedia ongelooflijk nauwkeurige driedimensionale modellen van gebouwen en andere objecten creëren.

Nu vraag je je misschien af wat er gebeurt nadat Cyclomedia alle gegevens heeft verzameld. Overheden, stedenbouwkundigen en ingenieurs gebruiken de gegevens bijvoorbeeld voor stadsplanning in onze gemeente, maar ook voor wegenonderhoud en infrastructuurontwikkeling. Daarnaast worden de gegevens ook gebruikt voor applicaties zoals kaarten, navigatiesystemen en zelfs videogames.

* Uitleg over dit bericht, de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u hier